COLUMN- ‘’Hoe dom kan je zijn’’, “Stom kutwijf’’, ‘’Waarom leef jij’’, dit zijn voorbeelden van dingen die op dagelijkse basis worden gezegd tegen mensen op straat, online en op social media. Je hoeft maar een video of foto aan te klikken of je begeeft je al snel in een spiraal van comments vol met haat en frustratie.

Wat ook te bizar voor woorden is dat mensen zelfs de dood wordt toegewenst. Ik kan niet begrijpen dat de haat zó diep kan zitten jegens iemand die je niet eens kent, dat je zoiets zegt alsof het niks is. De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen is hier afgelopen zomer ook slachtoffer van geworden. Een 58-jarige man bedreigde onze burgemeester ernstig en zei dat hij hem zou ‘neerschieten’ en ‘afmaken’. Gelukkig heeft hij zich recentelijk moeten verantwoorden bij de rechter.

En het houdt maar niet op. Mensen in de comments kunnen elkaar ook het leven zuur maken. Als het over een controversieel onderwerp gaat, bijvoorbeeld Zwarte Piet, lijkt het alsof de oorlog is uitgebroken in de reacties. Mensen geven hun ongezouten mening en er wordt even hard op gereageerd. Ze gaan de discussie met elkaar aan, waar niks mis mee is, maar als je elkaar alleen maar gaat uitschelden en met laffe argumenten komt zoals ‘’omdat het zo is’’, dan houdt een serieuze discussie natuurlijk op.

Als je vroeger een artikel in een krant las waar je het niet mee eens was, gooide je de krant misschien geïrriteerd weg of ging je er met een vriend of familielid over in gesprek. De tijden zijn veranderd, en hoe. De haatcomments vliegen je nu om de oren. Iedereen kan lekker ongenuanceerd en anoniem vanachter zijn computerscherm iemand compleet de grond in boren. De argumenten in de comments zijn ver te zoeken. Een artikel kan volgens iemand ‘het slechtste artikel ooit’ zijn, maar de reden waarom wordt er niet bij vermeld.

Bij video’s op Youtube zijn haatcomments ook nooit ver te vinden. De comments staan vol met commentaar over de persoon in kwestie of over de ‘slechte video’s’ van de youtubers. Wat ik niet begrijp is dat mensen er zoveel moeite insteken. Je bent meer tijd kwijt om haat te verspreiden dan om simpelweg de video gewoon weg te klikken. Waar al die haat vandaan komt? Ik heb werkelijk geen idee.

Als journalist krijg je natuurlijk ook te maken met commentaar op je werk en haatcomments. Wat je maakt en wie je bent zal worden beoordeeld. Wanneer je dicht bij jezelf blijft en vertrouwt op je gevoel in alles wat je doet, laat de rest dan maar praten. Een hard schild kweken is daarentegen misschien ook niet onhandig…