“Waar gaan we dit jaar naartoe? Misschien wel naar dat leuke kleine dorpje in Portugal. Of zullen we toch gaan backpacken door Nieuw-Zeeland? Het kan allemaal hier!” Ook dit jaar waren de mogelijkheden op de Vakantiebeurs eindeloos.

Wie naar binnen loopt valt gelijk op hoe groots en massaal de Vakantiebeurs is. Duizenden mensen krioelen als een groep mieren door elkaar, op zoek naar de leukste vakantiebestemming of de goedkoopste dealtjes. Alle bezoekers krijgen een plattegrond, maar die blijken niet even gemakkelijk te gebruiken. Een man en een vrouw staan te kibbelen over waar ze nu heen willen gaan. De man houdt zijn plattegrond ondersteboven en komt dan tot de conclusie: “Ik snap er helemaal niks van!”

De Vakantiebeurs wordt al sinds 1970 georganiseerd. Het is zowel een beurs voor mensen uit de toeristen- en reisbranche als voor de gewone ‘consument’ die op zoek is naar een vakantiebestemming over de hele wereld. Volgend jaar bestaat de beurs vijftig jaar, maar de organisatie is dit jaar al begonnen met een metamorfose voor het tiende lustrumjaar. Van 10 t/m 13 januari opende de Jaarbeurs zijn deuren voor de Vakantiebeurs.

Op de beurs zijn veel ouderen afgekomen. Ook valt op dat er flink wat schoolklassen rondlopen. Zo lopen er stewards en stewardessen in opleiding rond, naast de middelbare scholieren die zichtbaar verveeld door de hallen lopen. De meisjes van de promotie doen druk hun best om de bezoekers zoveel mogelijk producten aan te smeren. Je hebt je ene flesje Yakult nog niet opgedronken of je hebt alweer een rugzak om die de rug masseert tijdens het dragen. Het is een bont gezelschap.  

Ik ben trots op Utrecht en ook trots om Utrecht te mogen vertegenwoordigen op de Vakantiebeurs"

De bezoekers kunnen zich vergapen aan 479 wereldwijde vakantiebestemmingen. Van op safari gaan in de Afrikaanse wildernis tot helemaal tot rust komen in een Thais wellnesscentrum: er is genoeg inspiratie op te doen. Maar tussen alle exotische bestemmingen staat ook een standje over een destinatie die wat dichter bij huis ligt. Louise (27) is geboren in Denemarken, maar zet zich toch in voor de regio Utrecht. “In de provincie en in de stad is zoveel te beleven. Je kan door heel mooie natuurgebieden fietsen maar je kan hier natuurlijk ook heel erg goed het stadsleven beleven. Ik ben trots op Utrecht en ook trots om Utrecht te mogen vertegenwoordigen op de Vakantiebeurs.”

Even verderop staat Kathleen Aerts. De voormalig ster van K3 woont tegenwoordig in Zuid-Afrika en heeft samen met haar man een reisbureau gespecialiseerd in reizen naar dit land. Ze trekt veel bekijks. Je komt natuurlijk niet iedere dag een van de idolen van je jongere zusje tegen. Dat ze nog wel streng als onderwijzeres kan optreden bewijst ze wel als ze drie jongens tot de orde roept. “Kunnen jullie even stoppen met rondrennen? Of moet ik jullie leraar erbij halen?”

Wie van Bratwurst en grote pullen bier houdt moet bij de Oostenrijkse hoek zijn. De Oostenrijkers hebben een grote ‘Bierplatz’ opgezet, met lange tafels in de stijl van de Beierse oktoberfeesten. Voor de tafels staat een klein podium met een zanger die de volle tafels verblijdt met de klassieke Duitse volksmuziek. Dat ze dat doen bij een tent die staat voor de Oostenrijkse vlag is dan wel weer apart. Niet iedereen kan de muziek en het gelal waarderen. Tegenover de tent zit een mevrouw die informatie uitdeelt over vakanties naar Noord-Duitsland met een lang gezicht naar het tafereel te kijken. Op de vraag of ze het allemaal nog volhoudt, wijst ze zwijgend naar haar oordoppen. 

Kunnen jullie even stoppen met rondrennen? Of moet ik jullie leraar erbij halen?”

Een grote groep mannen kijkt met grote belangstelling naar een dansshow van een aantal dames uit Nieuw-Zeeland. De danseressen hebben weinig verhullende kleding aan. Ze zijn slechts gekleed in een kort rokje van riet en een topje van twee schillen van kokosnoten. Hun dans wordt begeleid door een man die speelt op zijn ukelele en daarbij op traditionele manier zingt. De vrouwelijke bezoekers zijn niet zo onder de indruk. Zij lopen hoofdschuddend door.

Hilly (63) heeft een drukke dag gehad. “Mijn man en ik zijn vooral gaan kijken bij de dingen die we van te voren uitgezocht hadden: Spanje, Portugal en Australië. Wij zijn van plan om alle drie de landen te gaan bezoeken dus we hebben vandaag veel extra informatie opgehaald. Het is een hele fijne beurs voor ons, maar wel een beetje druk. Ik ben blij dat ik weer naar huis ga.”