Het is bijna zo ver... De Internationale Vrouwendag komt er weer aan. De dag waarin de begrippen solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen over de hele wereld centraal staan. Dit jaar staat in het teken van heldinnen, die zich inzetten voor gelijkheid.

De Internationale Vrouwendag wordt elk jaar gevierd op 8 maart. In het begin was het grootste doel onder de vrouwen dat er vrouwenkiesrecht zou komen. Tegenwoordig wordt Vrouwendag vaak georganiseerd rondom een speciaal thema, zoals bijvoorbeeld gelijke behandeling. In Utrecht bij het Louis Hartlooper Complex worden er speciaal voor de Internationale Vrouwendag, vier prijswinnende films vertoond met unieke heldinnen in de hoofdrol.

Het ontstaan van de Internationale Vrouwendag hangt samen met de opkomst van de socialistische arbeidersbewegingen in de 19e eeuw. Deze beweging eiste onder andere algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen. Aletta Jacobs stond in die tijd centraal omdat zij zich hard maakte voor het algemeen kiesrecht. In verschillende landen werd op 19 maart 1911 Vrouwendag voor het eerst internationaal gevierd, maar nog niet in Nederland. Omdat hier de vrouwenclubs nog te klein waren om het te organiseren. De eerste Nederlandse Vrouwendag was op 12 mei 1912, georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. ‘Ondanks dat je weinig merkt van de Vrouwendag, is het belangrijk om de geschiedenis van vrouwen te blijven erkennen’, aldus Marjolijn Oerlemans, inwoonster van Utrecht.

Niet alleen Nederland doet mee aan de Internationale Vrouwendag, maar ook vele andere landen staan op deze dag stil bij de rechten van vrouwen en de verschillen die er momenteel nog steeds zijn tussen vrouwen en mannen. Vrouwen werken vaker parttime, omdat zij moeten zorgen voor het huishouden en voor de kinderen. Hierdoor is hun salaris vaak lager dan die van de mannen.

Niet iedere vrouw ondervindt de Internationale Vrouwendag als heel bijzonder. ‘Het is prima dat er zo’n dag bestaat, maar het is nou ook weer niet zo super belangrijk omdat het in mijn leven niet relevant is. Vorige jaren is deze dag mij ook compleet voorbij gegaan’, vertelt een bewoonster van Utrecht, die anoniem wil blijven.

Vind jij ook dat de Vrouwendag belangrijk is? Gebruik de hashtag heldinnen op je sociale media om aandacht te geven aan dit thema.