Voor deze rubriek zijn mensen benaderd die gelukkig zijn met hun bijbaan en er met plezier naartoe gaan. De mensen aan het woord zien hun bijbaan bijna niet meer als werk, maar als hobby. Vol enthousiasme vertelt in deze eerste rubriek Johan Pols over zijn vrijwilligerswerk. Pols is 65 jaar en werkt als vrijwilliger bij een basisschool in Utrecht. Op de basisschool is meneer Pols terechtgekomen via de stichting “Leergaloos”.

Wat houdt uw werk in?

‘’Als vrijwilliger ben ik er eigenlijk om de leerkracht te ondersteunen. Ik loop rond in de klas om de kinderen te helpen. De kinderen krijgen zo ook meer aandacht, want één leraar of lerares kan natuurlijk niet op alle plekken tegelijk zijn, maar met wat hulp wordt de aandacht al beter verdeeld.’’

Kunt u het verloop van een dag in de klas beschrijven?

‘’Om kwart over acht in de ochtend begin ik. De leerkracht die ik ondersteun staat dan beneden alle kinderen te verwelkomen en ik sta dan in de klas. Als de kinderen binnenkomen maak ik even een gezellig praatje met ze en heb soms even contact met de ouders die de kinderen komen brengen. Om halfnegen begint de les en soms ga ik dan even van 4A naar 4B om daar de leerkracht te helpen met de extra leesles voor de kinderen. Daarna kom ik weer terug naar 4A en begint de taalles. Dan loop ik langs de tafeltjes om te helpen waar dat nodig is. Waar ik nu vooral mee bezig ben is de kinderen leren klokkijken. Dat zijn van die hele simpele dingen, maar die kinderen hebben er nog helemaal geen kijk op.’’

Waarom bent u zo blij met wat u doet?

‘’De kinderen dingen leren en ze een stapje verder kunnen helpen. Met leren klokkijken zie ik ook op een gegeven moment dat lampje gaan branden bij een kind en zo’n moment is mooi om te zien. Het is ook een hele andere manier van werken dan dat ik gewend ben en het omgaan met de kinderen zelf is heel leuk.’’

Hoelang doet u dit werk al?

‘’In september 2017 ben ik begonnen. Volgend schooljaar zullen de kinderen in de groep waar ik nu meehelp in groep vijf zitten. Ik zal bij groep vier blijven met een nieuwe groep kinderen.’’

 U ziet zichzelf nog wel de komende tijd in de klas staan?

‘’Ik wil dit zo lang mogelijk nog blijven doen. In het begin was het heel vermoeiend, want het was nog even wennen. Ik ben begonnen in de ochtend te helpen en nu ben ik er een hele dag, tot drie uur.’’

Hoe bent u aan dit vrijwilligerswerk gekomen?

‘’Een jaar geleden was ik op een informatiemarkt, daar was ik toen aanwezig vanuit m’n werk als sociaal makelaar. Ik wist dat ik na een halfjaar met vervroegd pensioen zou gaan en om te voorkomen dat ik alleen maar op de bank zou gaan zitten had ik mezelf voorgenomen m’n dagen vol te gaan plannen. Tijdens die markt kwam ik het project “Leergaloos” tegen en dat sprak me meteen al aan. Ik heb altijd met de meest uiteenlopende groepen gewerkt, maar nog nooit met kinderen. En dat trok me aan, omdat het weer iets nieuws was.’’

Tip van de dag

‘’Als je het leuk vindt om met kinderen te werken en je bent boven de 55 jaar, dan is zo’n project als “Leergaloos” het einde.’’