Live voetbal kijken op een groot scherm samen met vrienden en met een biertje in de hand. Dat kon gistermiddag in het filmcafé in Zuilen. Daar kwamen een kleine honderd man samen om de tweede WK wedstrijd van het Nederlandse vrouwenteam te kijken, die ze tegen Kameroen speelden. Het was een glansrijke overwinning (3-1 voor Nederland), wat zorgde voor veel vreugde bij de Nederlandse voetbalfans.

Buiten het filmcafé, dat zich in een loods naast het station in Zuilen bevindt, zitten al voordat de wedstrijd is begonnen wat mensen aan houten picknicktafels te genieten van een flauw zonnetje. Wie wel meteen naar binnen loopt kan een drankje halen bij de bar in de hal. De meeste bezoekers halen daar een biertje en lopen vervolgens verder de ruimte in. De loods die ze inlopen is donker, het enige licht dat er is komt van het enorme scherm dat voorin de ruimte hangt. Daar zal de wedstrijd straks op worden uitgezonden. In de ruimte zitten al zo’n zeventig mensen op houten stoeltjes die in rijen achter elkaar zijn neergezet. Ze zitten nog wat gezellig te kletsen voordat de wedstrijd begint. Het publiek is gevarieerd, mensen van alle leeftijden zijn aanwezig. Ook zitten er zowel mannen als vrouwen in de zaal.

De wedstrijd kan beginnen, het fluitsignaal klinkt en de aftrap wordt genomen. Het geklets in de zaal vlakt af en in plaats daarvan klinkt slechts geroezemoes. Iedereen zit geconcentreerd naar het begin van de wedstrijd te kijken. Bij iedere aanval van Nederland klinkt gejoel en geklap, bij de aanvallen van Kameroen is de spanning te horen in de kreten die sommige mensen uitroepen. Ondertussen blijven mensen de ruimte binnendruppelen, die vervolgens een stoel pakken en achterin de zaal gaan zitten.

Na een spannende veertig minuten is het dan eindelijk zover, Nederland scoort het eerste doelpunt in de wedstrijd. In de zaal gaan alle armen de lucht in en iedereen begint te juichen. Langer dan twee minuten krijgen ze daar de tijd niet voor, want Kameroen gaat in de aanval en scoort ook. Vanaf dit moment is de sfeer veel levendiger en zit iedereen weer op het puntje van zijn stoel. Er wordt openlijk commentaar gegeven op de wedstrijd, vooral op het gedrag van de vrouwen uit Kameroen die voor aardig wat overtredingen zorgen. “Wat overdreven, alweer dezelfde vrouw” klinkt uit de zaal wanneer een van de spelers opnieuw een overtreding maakt en vervolgens zelf op de grond gaat liggen. De kijkers zijn wakker geschud en de wedstrijd is weer spannend, er kan nog van alles gebeuren.

Na de rust is nog niet eens iedereen terug van het roken en van de nodige toiletbezoeken als er alweer gescoord wordt door Nederland. Opnieuw klinkt er hard gejuich en gejoel, iedereen is meteen met zijn hoofd weer terug in het spel. Daarna verloopt de rest van de wedstrijd rustig. Het is te merken dat de kijkers zitten te wachten op nog een goal. Bij iedere aanval van Oranje worden ze fanatieker. Als kers op de taart scoort Nederland voor de derde keer in de laatste paar minuten van de wedstrijd en staat het 3-1. Het publiek is door het dolle heen en klapt voor het Nederlandse team. Op de bar wordt hard gebonkt en mensen bestellen nog een biertje om de wedstrijd mooi af te sluiten.

Nadat de wedstrijd is afgelopen hangt er een vrolijke sfeer in het filmcafé. Voor de laatste keer wordt er geklapt voor de Nederlandse spelers. “De vrouwen worden kampioen!” Klinkt er vanuit de zaal.