Eerder deze maand opende een nieuwe aanwinst in de horeca van Utrecht: Karaf, op de Korte Jansstraat. De eigenaren hebben al meerdere zaken onder hun naam, maar zodra deze locatie vrij kwam, twijfelden zij geen moment.

Het bruisende Janskerkhof loopt uit op de Korte Jansstraat en zittend op het terras van Karaf is het mensen kijken een leuke bezigheid. Deze straat is één van de plekken in Utrecht waar dat pure Utrechtse sfeertje hangt. Druk, maar niet vervelend druk. Overal zijn er terrasjes en restaurantjes te vinden maar een locatie zoals die van Karaf is eigenlijk perfect. Op het terras zitten twee studentes bij te kletsen over hun kopjes thee en stukken cheesecake. Als wij ze vragen of ze Karaf al vaker hebben bezocht en wat de indruk ervan tot nu toe is, antwoordt Simone (23): “Nee, wij zijn hier voor het eerst. Maar het is denk ik een blijvertje! Wij hebben onze vaste tentjes waar wij dan een stukje cheesecake eten en dit is volgens mij onze nieuwe favoriet.”

Maar hoe is de opening van deze locatie tot nu toe verlopen? Eigenares Fatma Kara vertelt: “Wij hebben al vaker nieuwe locaties in zaken geopend, dus wij zijn het al gewend. Qua locatie hadden wij niet veel te kiezen, je zit dan vooral te wachten op wat er vrij komt, maar dit is natuurlijk een toplocatie.”

Deze zaak is anders dan de anderen die Fatma en Mustafa Kara hebben geopend. Zij serveren namelijk niet alleen lunch en diner, maar nu ook ontbijt. Dat is nieuw. Dus hoe hebben de klanten dat ontvangen?

Fatma: “In Nederland speelt de ontbijtcultuur nog niet echt. Het loopt wel en krijgt positieve reacties, maar het loopt niet denderend. Ik denk wel dat als mensen erachter komen dat ze hier een lekker ontbijt kunnen krijgen, ze vaker zullen terugkomen. Maar tot die tijd moeten mensen het nog ontdekken bij ons.”

Zelf proberen wij van de redactie op het terras de tosti ham-kaas met een koffie, een klassieker die elke lunchroom zou moeten kunnen maken. Na goed gesmuld te hebben vertelt Mustafa ons bij het afrekenen dat het zo goed vult omdat ze echt kwaliteitsbrood gebruiken, zodat het niet zo’n hap-slik-weg-tosti is. Daar zijn ze trots op.

Het tweetal studentes gaat ook afrekenen, de één zegt tegen de ander dat ze wel een Tikkie mag sturen. Terwijl laatstgenoemde studente naar binnen loopt met haar pinpas, likt eerstgenoemde, Simone, haar bordje cheesecake zorgvuldig af. Toch wel een leuke plek om de zomerochtend te besteden, zo blijkt.