Eind juli moeten de bewoners van de Archimedeslaan 16 hun kamer uit: het pand wordt gesloopt. Daarom organiseren zij aankomende zaterdag Archiprotest, waar zij op een positieve manier zullen demonstreren tegen het groeiende woningtekort in Utrecht. Maar dit is niet de enige reden dat deze demonstratie wordt georganiseerd. "We willen iedereen nog een laatste keer laten zien hoe geslaagd dit project is geweest,” vertelt Ruby Aarts, bewoner en organisator van Archifest.

Aarts kreeg het idee voor een festival en nam toen contact op met Stichting Tijdelijk wonen, de stichting die het gebouw in beheer heeft. “Het leek mij erg leuk om dit gebouw en de mensen nog een laatste keer te eren. Stichting Tijdelijk Wonen was toevallig met een vergelijkbaar idee bezig, en zo ben ik erin gerold.” Maar het is niet zomaar een festival. “Met dit festival willen we ook het woningtekort aankaarten bij de gemeente. Er staan straks ruim 400 studenten op straat, en er zijn al zo weinig woningen. Het is dus een soort vreedzame demonstratie.” Er is in ieder geval genoeg interesse: meer dan 1200 mensen hebben op ‘geïnteresseerd’ geklikt bij het Facebook evenement. “Het is dan natuurlijk toch even afwachten hoeveel er daadwerkelijk zullen komen” zegt Aarts. “We hebben hier ook helemaal geen plek voor zoveel mensen.”

De bewoners van het gebouw wisten wel van tevoren dat het pand uiteindelijk werd gesloopt. Maar dat hield de studenten zeker niet tegen om hier te komen wonen. “Ik woon hier pas sinds september, maar wilde dat al veel langer. Mijn eerste hospiteeravond ooit was in dit gebouw, en toen wist ik al dat ik hier moest wonen. Het is zo’n gaaf pand, met veel creatieve bewoners.” De sloopdatum is een aantal keer verplaatst, maar staat nu wel echt vast: eind juli moet het pand leeg opgeleverd worden. “Er wonen hier studenten die hier al meer dan vier jaar zitten. Het is heel pijnlijk om nu echt weg te moeten. Iedereen in het gebouw gaat hier dan ook anders mee om. Sommigen proberen het te negeren, ze willen het nog zo lang mogelijk uitstellen. Anderen zijn al druk bezig met hospiteren en sommigen zijn zelfs al verhuisd. De gangen lopen langzaam leeg. Maar van mijn gang is nog maar één iemand weg.”

Het protest zal plaatsvinden in de voortuin van de Archimedeslaan 16.  Er staat veel op de planning zondag, er is zelfs een line-up op de Facebookpagina gepubliceerd. Je kan een rondleiding volgen door het gebouw en een yogales volgen. “Het organiseren kost veel tijd, maar is wel heel leuk om te doen. We willen bijvoorbeeld sprekers uit de politiek uitnodigen om te vertellen over het woningtekort in Utrecht. Er zal iemand komen van Stichting Tijdelijk Wonen en uit de Raad van Toezicht. Daarnaast zijn er allerlei verschillende acts. In dit pand zijn veel vriendschappen ontstaan, en zelfs bandjes. Zij zullen zaterdag ook optreden. En in het pand is een hele kunstexpositie te zien, gemaakt door bewoners.”

Stichting Tijdelijk Wonen heeft het gebouw sinds 2010 in beheer. Zij transformeren leegstaande kantoorruimte naar huisvesting voor jongeren. Zo lossen ze zowel leegstand als woningnood op. “Hopelijk ziet de gemeente door middel van dit festival hoe goed dit werkt. Misschien gaan ze dan kijken naar andere gebouwen waar dit ook mogelijk kan zijn.”