De brief waarin staat met welke voorwaardes Utrecht wel mee wilt doen aan het wietexperiment is vrijdag 14 juni verstuurd naar de minister. Er waren namelijk meerdere partijen in de raad en de coffeeshophouders niet tevreden. Daarom hebben ze deze vrijdag een raadsbijeenkomst om elkaar aan te horen en misschien tot een beter idee te komen. Aanwezig zijn onder andere: De wethouder, de burgemeester, ambtenaren, fractieleden en meerdere coffeeshophouders.

Het experiment gesloten coffeeshopketen moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Ook wordt de kwaliteit van deze cannabis gecontroleerd. Dit experiment wordt ook wel het wietexperiment of wietproef genoemd. Tot nu toe hebben 26 gemeenten belangstelling om deel te nemen aan dit experiment. Opvallend is wel dat steden zoals Rotterdam, Amsterdam en den Haag het experiment niet aan gaan en dat Utrecht het na andere voorwaardes het misschien wel doet.

Er zijn zowel voordelen als nadelen voor het experiment. Zo beweren de aanwezige coffeeshophouders dat de productie van hasj hier in Nederland gewoon echt niet mogelijk is. Daarnaast vinden zij het heel vervelend als een gemeente aan het experiment mee doet, dat verplicht alle coffeeshops binnen die gemeente moeten mee doen. Een geïrriteerde ondernemer zegt hierbij “ dit voelt als een mes op mijn keel”. Een coffeeshophouder roept door de zaal” maak een soort menu-kaart waar de consument kan kiezen tussen gereguleerde drugs, of het aanbod wat er altijd al was”. De fractie leden zijn geïnteresseerd in deze man en vragen hem of hij de productie van hasj hier in Nederland haalbaar vindt. De man is daar kort en duidelijk over en zegt geïrriteerd “ nee!”. Een andere coffeeshophouder is het niet helmaal met zijn buurman eens, want hij zegt ”maar als het nou vrijwillig wordt, dan ben ik als de dood dat mensen door mijn aangepaste assortiment, naar mijn buurman gaan en ik straks failliet ben”.

Het rijk zelf had ook een aantal nadalen geconstateerd. Het is onder andere verwarrend voor de consument, meerede regels omdat het dan overal anders is en er moeten minimaal 10 telers zijn waarbij een selectieproces een grote groep afwijst. Daarnaast zijn er ook een aantal risico’s vastgesteld zoals de toevlucht naar de illegale markt door het beperkte aanbod en hoe is het bij de landgrens te handhaven?

Maar los van de nadelen van het experiment, zijn er ook veel voordelen. Zo hebben shops maar een maximale voorraad van een week, de administratie is sluitend, betere volksgezondheid door meer preventie en een besloten keten is goed na te leven. Daarnaast hebben 90% van alle gemeenten een oproep gedaan voor een experiment.

Na de door de coffeeshophouders geven kritiek sluit de burgemeester af met” als iemand zich er niet aan houdt als het experiment naar Utrecht komt, ben ik verplicht de shops te sluiten”. De leider van de raadsinformatie bijeenkomst vraagt de fractie-leden om nog even kort wat concluderend te zeggen, en daar zijn ze het allemaal wel mee eens. Onder andere de Sp, PvdA, en Groen Links geven aan dat ze het fijn vinden om de coffeeshophouders te hebben gesproken. Ze zeggen daarna ook dat ze de besproken onderwerpen mee nemen naar de coalitie , maar dat ze voor nu nog een hele hoop vragen en moeilijkheden zien.