Honderden mensen in smalle Utrechtse straatjes, allemaal druk zoekend naar de leukste koopjes. Rond de met kleding, speelgoed, dvd’s en ander prullaria bepakte kraampjes en kleedjes verzamelen hordes mensen. De meeste zijn horendol enthousiast en in blije sferen, dansend op de muziek die uit verschillende speakers knalt. Maar hoe zit dat eigenlijk met de regels rondom de Utrechtse vrijmarkt? En daarbij, houdt iedereen zich daaraan?

De vrijmarkt startte vrijdagavond om zes uur ’s avonds, en zal zaterdagavond om zes uur ’s avonds weer eindigen. Maar, niet iedereen lijkt zich aan deze regel te houden. “Wij zijn al iets eerder begonnen dan zes uur, dat doen we eigenlijk elk jaar wel. En ze weten dat we dat doen hoor, ik doe dit nu al 32 jaar!” zegt Ingrid Wierkx lachend. Haar kraampje in de Jan Meijerstraat ligt overvol met kleding, boeken en sieraden. Omdat alles op een grote hoop ligt, lijkt het lastig om iets te kunnen vinden. Maar dan toch vraagt iemand tussendoor hoe duur een zilveren ring met een grote rode steen is. Even nadat de vrouw met een glimlach en de ring om haar vinger verder loopt, blijkt dat vandaag voor Wierkx, ondanks de chaos op en rondom haar kraampje, al een succes is. “Honderd euro winst gemaakt al!” zegt zij opgetogen.

Om het voor verkopers overzichtelijk te houden, gelden er een aantal regels die opgesteld zijn door de burgemeester. Zo mag iedereen die mee wil doen, meedoen. Je mag een kleedje neerleggen in het vrijmarkt gebied, wat op de website van de Gemeente Utrecht duidelijk is aangegeven. Er zijn wel een aantal plekken in de stad die alleen bedoeld zijn voor de kleedjesverkoop door kinderen tot veertien jaar. Ook is de markt niet bedoeld om nieuwe spullen te verkopen, er mogen alleen maar tweedehands spullen verkocht worden. Daarbij is het ook verboden om eten of alcoholische drankjes te verkopen. De politie loopt rond in de stad om deze regels te kunnen controleren en handhaven. “Ik heb gehoord dat iemand een bekeuring van vierhonderd euro heeft gekregen verderop in de straat, maar of het waar is weet ik niet hoor!” vertelt Wierkx. Toch merkt zij zelf weinig van eventuele handhaving. “Ik heb vandaag nog geen politie gezien, het valt zat mee. Andere jaren lopen ze hier ’s morgens al langs om te controleren, maar dat hebben we vandaag dus niet gehad.”

Even verderop in de Lange Lauwerstraat loopt twee man politie door de straat. De twee mannen staan ontspannen te observeren. Ze lijken zich niet alleen maar bezig te houden met of iedereen zich wel of niet aan de regels houdt. Een van de twee maakt namelijk tussendoor een praatje met een verkoper, terwijl de ander zich een weg door de enorme drukte probeert te banen. Het is vooral voor iedereen een hele gezellige, drukke bedoeling op de vrijmarkt. Of iedereen zich dan aan de regels houdt… Ach, dat lijkt dan slechts een kleine bijzaak.