UTRECHT – Het is tijd voor de verkiezingen. De meningen lopen sterk uiteen en er wegen allerlei verschillende belangen, ook in Utrecht. Maar wat is nou eigenlijk het belang van de ondernemer? De VVD staat misschien wel het meest bekend als de partij voor ondernemers, maar tijdens deze verkiezingen lijkt het erop dat ook andere partijen deze rol toebedeeld krijgen. Zo stemt Harold Hoeijmans op Forum voor Democratie.

Harold Hoeijmans is ondernemer en werkzaam binnen de makelaardij in Utrecht. Daarnaast is hij penningmeester bij ondernemersnetwerk Thinktank in Utrecht.

Wat maakt deze politieke partij geschikt voor de belangen van een ondernemer?

“De vlaktaks is allereerst erg belangrijk, het onderwerp belasting is sowieso erg belangrijk voor een ondernemer. Het past bij een ondernemersgedachte om iedereen tot op zekere hoogte hetzelfde te laten betalen en je niet meer hoeft te betalen omdat je meer verdient. Daarnaast vind ik dat er minder overheidsregulering moet zijn. De woningmarkt wordt overheerst door regelgeving en is daarmee een overgereguleerde markt. Zo drukt de hypotheekrenteaftrek een sterke stempel op de woningmarkt.”

Hoe zou het volgens u beter kunnen?

Ik denk dat wat meer vrije markt en wat minder overheidsbemoeienis beter zou zijn. Bovendien denk ik dat deze partij het intellect van andere partijen overstijgt en er bij deze partij in ieders belang wordt nagedacht, maar wel vanuit een liberale gedachte. Je moet immers eerst voor jezelf zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen.”

Wat hoopt u dat deze partij in de toekomst zal bieden?

“Ik hoop dat ze in een coalitie kunnen deelnemen en in de Tweede Kamer komen. Ook hoop ik dat ze het debat wat redelijker maken. Het debat wordt nu overheerst door schreeuwers, er is enkel links en rechts en ik ben blij met een partij die de Nederlandse burger kan laten luisteren. Thierry Baudet en Theo Hiddema kunnen dat.”

Is er volgens u een tweede politieke partij die een goed alternatief biedt voor ondernemers?

“Ja, de Partij van de Dieren vind ik ook een goede partij, ook op het gebied van inkomen, gezien het feit dat ze het basisinkomen hoog op de agenda hebben staan. Aandacht voor milieu en duurzaamheid vind ik ook belangrijk. Ik vind dat dit vanuit de overheid moet worden geregeld.”

Wat is de reden dat u zowel Partij van de Dieren als Forum voor Democratie aanhangt? 

Ik blijf het intellect belangrijk vinden en ook Marianne Thieme voldoet hierin. De partij wordt bemand door mensen die qua intellect mee kunnen komen. Er wordt vaak vergeten dat de politiek niet alleen gaat om idealen, maar dat politiek gaat om besturen en dat het gaat om de verdeling van geld en middelen. De Partij van de Dieren en Forum voor Democratie zijn goede tegenhangers van het geschreeuw van andere partijen.”

Wat zijn de hoofdtaken die u als ondernemer belangrijk vindt?

“Het basisinkomen en de vlaktaks. Ik vind het basisinkomen vooral belangrijk, maar pragmatisch gezien past Forum voor Democratie toch beter bij mijn belangen, omdat zij heel concreet zijn in hun plannen. Ze willen namelijk minder overheidsregulering en het ambtenarenapparaat verkleinen.”

Op welke manier is Partij van de Dieren niet concreet? 

De richtlijn duurzaamheid van Partij van de Dieren vind ik te algemeen en bovendien vraag ik me af in hoeverre dit draagvlak heeft. Bijvoorbeeld bij de bio-industrie, als dit tot gevolg heeft dat vlees erg duur wordt, vraag ik me af hoe groot het draagvlak hiervoor vervolgens is. Uiteindelijk zijn mijn overwegingen dus ook pragmatisch.”

Welke partijleider denkt u dat de beste ondernemer zou zijn?

“Een politicus is per definitie geen ondernemer. Als ondernemer heb ik eigenlijk altijd gezegd dat ik niet aan politiek doe, maar gaandeweg ben ik erachter gekomen dat ook ondernemen politiek is: je bent toch bezig met lijntjes uitzetten. De overeenkomst tussen ondernemen en politiek is dat je af en toe redelijk diplomatiek moet zijn en dat je soms voorrang moet geven aan belangen die voor jezelf niet de grootste prioriteit hebben.”

Maar wat maakt dan dat een ondernemer soms wel politiek bedrijft, maar een politicus anderzijds nooit een ondernemer zou kunnen zijn? 

Echt ondernemerschap is dat je je eigen belangen vooropstelt en dit is het tegenovergestelde van wat er van een politicus verwacht wordt. Het grootste verschil tussen een politicus en een ondernemer is dat een ondernemer uiteindelijk voor zijn eigen zaak moet gaan en geen concessies kan doen. Een politicus daarentegen, zal altijd water bij de wijn moeten doen.”