UTRECHT - De verkiezingen dit jaar hadden een hoge opkomst, veel hoger dan de verkiezingen in 2012. Ook in Utrecht was de opkomst hoog: meer dan 80 procent kwam naar de stembus om te stemmen. “Ik vind het belangrijk dat mensen gaan stemmen. Het is de enige keer dat je echt kan helpen het land een richting te geven. Als iedereen thuis op de bank blijft gebeurt er ook niks.”

Immeke Groen staat daarom in de rij bij het stembureau Stadskantoor. De mensen komen hier af en aan om te stemmen. Niet veel later staan Anouk de Bree en Joyce Vrenken ook in de rij. Ook zij vinden stemmen belangrijk. “Maar eerlijk gezegd heb ik de vorige keer niet gestemd,” bekent Anouk. “Nu heb ik wat meer het nieuws gevolgd en heb ik me er ook meer in verdiept.”

Ook bij het oude Stadhuis zou een stembureau zijn. Of dit stembureau nou wel of niet bestaat, is niet geheel duidelijk. De gemeente zegt dat er een is, maar de gesloten voordeur zegt wat anders. Toch zijn er Utrechtse stemmers te bekennen, lekker in het zonnetje op de trap. “Ik heb me er meer in verdiept dan dat ik van te voren had gedacht”, vertelt Hanna Scheepens. “Ik heb erg getwijfeld, maar besloot GroenLinks te stemmen. Ik heb het idee dat Jesse Klaver mij kan vertegenwoordigen. Ik vind het belangrijk dat mensen gaan stemmen, maar ik vind wel dat je er goed over na moet denken. Dat je niet zomaar een beslissing maakt. Misschien dat dat al wel eerder gestimuleerd kan worden in bijvoorbeeld het onderwijs”. Femi van der Wal had die dag al gestemd: “Het is D66 geworden, omdat ik denk dat zij er voor mijn toekomst zijn. Ik vind onderwijs erg belangrijk en ik hoop dat zij daar veel in gaan doen.”

Aan de andere kant van de stad zijn er ook genoeg stembureaus te vinden. Zo wordt er op de Uithof rond het middaguur flink gestemd. Studenten van de Universiteit en Hogeschool Utrecht verzamelen zich in het W.C. van Unnikgebouw. Terwijl de zon volop schijnt wordt de rij voor het stembureau groter. “Ik ga stemmen op GroenLinks”, vertelt Meyke Wolbert vastbesloten. “Wat ik vooral in mijn keuze heb meegenomen is onderwijs, milieu en ook zorg omdat ik zelf verpleegkunde doe als opleiding.” Ook Jan-Maarten van Westen heeft gestemd op GroenLinks. “Ik heb vooral gekeken naar wat het sterkst tegen Wilders zou zijn. In dat opzicht vond ik Klaver het best, omdat hij zijn eigen discours rondom identiteit en vluchtelingenaanpak heeft.” Daarnaast speelde het klimaat ook een belangrijke rol in zijn keuze. Het klimaatprobleem is een onderwerp waar veel studenten zich zorgen over maken. Dit wordt daarom ook veel genoemd wanneer er gevraagd wordt naar de reden van hun keuze.

Ondertussen is de rij gegroeid en staan de achterste studenten tegen de ingang aan. Djoeke van der Sluis is een van de studenten die het vooral belangrijk vindt dat de politiek niet zwart-wit wordt. “Er moet een mogelijkheid blijven om bewijs aan te voeren en daar ook constructief mee aan de slag te gaan. Dus ik hoop op partijen die een soort van fatsoen kunnen opbrengen om dat met elkaar te doen.” Een andere wachtende stemmer is Bob Reimink die zich voornamelijk zorgen maakt over de opkomende machten in de wereld. De EU is juist nu belangrijk, vindt hij. “Samen sta je sterk. Dus ja, als je dan samen wat probeert te doen kan je wat meer invloed op deze grootmachten uitoefenen.”
Rond een uur of vier wordt de rij steeds kleiner. De studenten die net gestemd hebben verruilen het stemhokje voor een plekje in de zon naast het café, The Basket. Goedgehumeurd komt Liza Mucklow als een van de laatste stemmers naar buiten. “Uiteindelijk heb ik gekozen voor D66. Niet te rechts, niet te links. Ik vind het goed dat ze erg gericht zijn op onderwijs en hoge lonen voor docenten bijvoorbeeld. En ja… absoluut geen PVV for obvious reasons”.