De raamprostitutie is 5 jaar geleden uit Utrecht verdwenen. Alle seksbootjes op het Zandpad zijn weggehaald na verdenking van mensenhandel en slecht toezicht en er zou een nieuw, veilig prostitutiegebied komen. Het is de gemeente echter nog niet gelukt om dit te realiseren.

In 2013 is het besluit genomen het Zandpad te sluiten, en sindsdien zijn alle bootjes een voor een verdwenen. De gemeente kwam met een ambitieus plan om een om een nieuwe veilige versie van het Zandpad te maken. Dit willen zij doen door onder andere 162 werkruimten voor raamprostituees te bouwen en een huiskamer te plaatsen waar de prostituees veilig terecht kunnen. Het lukt de gemeente echter niet om het te financieren en de toekomst van het nieuwe Zandpad is daardoor nog onzeker. Al jaren zijn zij opzoek naar een investeerder voor het Nieuwe Zandpad. In de afgelopen jaren zijn veel investeerders als mogelijke kandidaten langs geweest, maar nog zonder succes. Volgens Ellen Bijsterbosch (D66), ligt dit aan het hoge investeringsrisico. Vanwege lokale- en landelijke wetgeving is het makkelijk om de exploitanten hun vergunningen af te nemen. Dit is een risico voor de investeerder omdat zij hierdoor zomaar met ‘lege handen’ kunnen staan.

De raamprostitutie is na het opdoeken van het Zandpad verdwenen uit Utrecht, maar andere vormen van prostitutie echter niet. De sekswerkers die voorheen op het Zandpad werkte zijn in de afgelopen jaren veel verschillende kanten opgegaan. Veel zijn naar andere steden vertrokken, zoals Alkmaar of Den Haag. Daar kunnen zij hun werk blijven doen. Andere zijn vertrokken naar seksclubs of de tippelzone. Een paar sekswerkers zijn uit het zicht van de gemeente verdwenen.

In 2013 werd gesproken over een tijdelijke oplossing voor de prostituees op het Zandpad. Destijds werd gedacht dat dit niet nodig zou zijn, want de gemeente verwachte dat het Nieuwe Zandpad er dan allang al zou staan. De gemeente is nog niet van plan om met een tijdelijke oplossing te komen en is ook nog niet aan het overwegen om met een ander plan voor de raamprostitutie te komen. Gemeente Utrecht is momenteel bezig met een onderzoek naar hoe het Nieuwe Zandpad wel mogelijk kan zijn. Ze willen kijken hoe ze het huidige plan voor het Zandpad alsnog kunnen realiseren, zonder hierbij af te wijken van wat zij belangrijk vinden voor het Zandpad. In de raadsbrief van 19 september staat dat de gemeente verwacht halverwege 2019 een nieuwe tender te hebben opgesteld. De toekomst blijft voor nu dus nog onzeker.