Recent heeft De telegraaf een artikel gepubliceerd over de verhipstering van oude volkswijken in steden zoals, Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Rotterdam en de stijgende huizenprijzen die dat teweegbrengt. Over Utrecht werd niet gesproken, maar toch denken wij dat de zaken die in het artikel benoemd worden ook in Utrecht plaatsvinden. Wij spraken daarom Mathijs Keuning, woordvoerder van de gemeente Utrecht, over de verhipstering in Utrecht.

Druk op de stad

“Wij, de gemeente, signaleren ook het fenomeen wat De Telegraaf beschrijft als ‘verhipstering’. Het is natuurlijk zo dat de koopmarkt ontzettend stijgt en dat maakt het voor starters moeilijk om een huis te kopen en voor ouderen die al een woning hebben in die oude volkswijken wordt het natuurlijk oom steeds moeilijker. Dit komt omdat hun huren ook gewoon blijven stijgen als gevolg van het hipper worden van Utrecht.Wij doen er alles aan om de stad een beetje bewoonbaar te houden voor iedereen en die druk die op de stad ligt te verlichten. “

 

Maatregelen

“De gemeente heeft beperkt invloed uit oefenen op de woningmarkt prijzen. Wat we wel doen is bij nieuwbouw van tevoren vaststellen bepaalde woningen komen, de hoeveelheid en de prijsklasse waarin de woningen gaan vallen. Dan moet je denken aan de verhouding tussen sociale huur, midden huur en koopwoningen. Momenteel zijn ze nog volop aan het bouwen in de nieuwe wijk Leidsche Rijn en ook daar zijn goeie afspraken gemaakt over de over de prijzen zodat iedereen kans maakt op een betaalbare woning. “

 

 

Natuurlijk proces

 “Je ziet nou eenmaal dat wijken veranderen. We hebben nu nog in alle wijken sociale huur en vooral in die oude volkswijken zoals Ondiep en Wijk C. Dit willen wij graag aanhouden en zullen dan ook in de nieuwe wijken genoeg sociale huur laten bouwen. Maar we kunnen als gemeente moeilijk op tegen de stijgende huizenmarkt. Als er veel vraag is en minder aanbod stijgen de prijzen gewoon zo is het altijd geweest. En ja, dat kan spijtig zijn want dit veranderd gewoon het aanzicht van die oude mooie volkswijken. Het uitdrijven van de oudere bewoners in de volkswijken is over het algemeen een natuurlijk proces waar weinig aan te doen is. Het gebeurt al eeuwen. Kijk maar naar Amsterdam. De rijke woonde in de binnen stad aan de grachtengordel en de armere woonden in wijken zoals de Jordaan.”

 

 

Niet alleen de hipsters

“Wel wil ik zeggen dat de aannamen dat dit fenomeen alleen aan de hipsters te danken is niet helemaal juist is. De prijzen in de woningmarkt stijgen sowieso ongeacht de hipsters.  Het is naar mijn mening een probleem in vraag en aanbod. Utrecht kan de vraag naar woningen nog niet helemaal goed aan maar er wordt hard aan gewerkt!”

 

Lees het artikel van De Telegraaf hier.