De Voorstraat, van oudsher een tochtige busbaan, maar tegenwoordig hard bezig aan een comeback. De een na de andere creatieve ondernemer vestigt zich hier, waarmee de straat hard onderweg is om een van de meest bruisende plekken van Utrecht Centrum te worden. Maar wie zijn die ondernemers? Om het spits af te bijten, stellen wij u voor aan Jean Paul Boer, mede-eigenaar van borrelcafé Plank.

Wat is Plank voor een zaak?

Wat Plank bijzonder maakt, is de mogelijkheid om zelf je borrelplank samen te stellen. Als je normaal gesproken ergens gaat borrelen krijg je bepaalde samengestelde borrelhapjes. Bij ons is dat niet zo. Je eet wat je zelf wil en hoeveel je daarvan wil. Alle hapjes gaan per stuk en horen op te gaan.

“Alle hapjes die je bestelt gaan per stuk en horen op te gaan.”

Hoe is het idee voor deze zaak ontstaan?

Samen met Robbert, met wie ik deze zaak run, organiseerde ik vroeger vooral feestjes, met name techno feesten. Robbert en ik hadden al interesse in de Spaanse cultuur. Het idee van lange tafels om met elkaar te borrelen en te drinken is typerend. Wij kenden de vorige eigenaar Wilfred, die in ditzelfde pand het café Jij & Wij bezat. Op een gegeven moment zaten wij met hem om de tafel en toen liet hij ons weten van café Jij & Wij af te willen. Toen hebben we het idee om iets voor onszelf te starten verder uitgewerkt.

Waarom leek de Voorstraat geschikt voor jouw onderneming?

Wij zochten iets in de binnenstad en hadden opgevangen dat de Voorstraat in 2018 op de schop gaat. De auto wordt dan te gast en het wordt veel meer een fiets- en voetgangersgebied. Zo wordt het veel aantrekkelijker voor de horeca. Met dit in het vooruitzicht leek de Voorstraat ons een heel toffe straat. We hopen dat we tegen die tijd een terras kunnen vormen en dan wordt dit café nog beter.

Zijn er nog nadelen aan het ondernemen op de Voorstraat?

Voor ons is het een nadeel dat het zo’n drukke straat is. Normaal gesproken zou dat een voordeel moeten zijn omdat er veel mensen langslopen en naar binnen kunnen kijken. Hier werkt dat soms averechts, omdat het zo druk en chaotisch is. Voetgangers, Fietsers en auto’s moeten allemaal hetzelfde kleine stuk gebruiken. Voor de rest in de Voorstraat super. Ook de centrale ligging is fijn, alles is goed te bereiken. Je loopt zo van de Biltstraat naar de Neude en het Janskerkhof en dat allemaal via de Voorstraat.

Wat heb je het afgelopen jaar geleerd van het ondernemerschap?

Er komt veel meer bij kijken dan je denkt, zoals de gemeente en bepaalde vergunningen. Het is heel veel regelen. Ik moet zeggen dat het ondernemerschap wel prima is. We hebben een goede samenwerking met de gemeente, dus dat is fijn. ik doe het runnen van deze zaak met passie. Ik geniet er heel erg van om in de zaak te staan en om te zien hoe het is geworden. In de zomer was dat wat moeilijker, omdat we een echte binnen-kroeg zijn. We beginnen nu te merken dat het drukker wordt. We zetten in op een goed lopende zaak en als deze zaak eenmaal fantastisch loopt, zou uitbreiding natuurlijk leuk zijn

Wat is de meest bestelde hap of een aanrader op jullie menu?

We hebben heel veel lekkere dingen. Ik zelf ben dol op de geitenkaas, die heet “Boeren Trots”. Dat is een geitenkaas met een honingkorst. Het is een hele romige geitenkaas en daar hou ik heel erg van.