Didi Steen (48) is eigenaresse van het platform Greetings from Utrecht. Een platform over Utrecht, waarin zij mensen wil informeren over de cultuur, kunst, coole plaatsen en highlights van de stad. Didi wordt gefascineerd door de graffiti-scene en de muurschilderingen van graffiti artiesten. Zij deelt deze fascinatie nu door middel van het organiseren van street art tours. In dit interview vertelt Didi over de bijzondere graffiti-scene in Utrecht.

Didi Steen (48) – eigenaresse Greetings from Utrecht

Terwijl Didi een kop rooibos thee uit de theepot van Pip studio schenkt, vertelt ze over de graffiti schildering in haar tuin. ’Deze is gemaakt door een graffiti artiest die in de loop van de tijd een bekende is geworden’. Didi verdiept zich sinds ongeveer een jaar in de graffiti-scene en de daarbij behorende street art in Utrecht. ‘Ik zag elke keer hele leuke muurschilderingen. Deze ben ik gaan fotograferen voor Instagram en Facebook. Ongeveer een jaar geleden werd hier in Utrecht een hele wijk afgebroken. Heel veel graffiti artiesten zijn hier toen op afgekomen vanuit heel Nederland en zij hebben de hele wijk ondergespoten met de meest geweldige kunstwerken. Toen is eigenlijk mijn interesse ontstaan. Ik wilde graag weten hoe de scene in elkaar zat’.

Didi is zich gaan verdiepen in de graffiti-scene in Utrecht. Ze ontmoet kunstenaars en leert de grafitti artiesten beter kennen. Beetje bij beetje ontdekt ze meer over de graffiti wereld. De grote namen in Utrecht zijn: Jan is de Man, De verfdokter en Deeffeed. Je ziet in Utrecht bijna overal werken van deze kustenaars terug. Didi heeft met een van de artiesten persoonlijk contact. Met andere kunstenaars is er voornamelijk contact via het internet, omdat zij hun identiteit niet prijs willen geven. Het is best lastig om contact te krijgen met graffiti artiesten, het is een aparte scene. De scene is behoorlijk besloten. Dit komt omdat de artiesten zowel legaal als illegaal spuiten. Bijvoorbeeld de KBTR, ook een grote naam in Utrecht. Hij spoot voornamelijk illegaal, maar is nu ook commercieel aan het spuiten. Het contact met hem heeft Didi wel, maar via social media. ‘Ik weet niet wie er achter de kunstwerken van de KBTR zit’.

Foto: Didi Steen – werk van de KBTR

Tijdens de tour die Didi door Utrecht geeft, worden er zowel legale als illegale kunstwerken getoond. De legale werken zijn volgens Didi te herkennen aan de details die erin zitten. Voor een legaal werk nemen kunstenaars de tijd. Illegale werken zijn vaak sneller gemaakte ‘Throw Ups’. Dit is een groot uitgewerkte handtekening van de kunstenaar. De tour bellicht zowel de legale als illegale graffiti-scene op een informatieve manier.

Didi is goed op de hoogte van de ontwikkelingen die er spelen binnen de scene. ‘Op dit moment heb je een beginnelingetje. Zo wordt hij ook gezien door de grotere artiesten, die overal het woord ‘fame’ neerzet. Je ziet bij de kunstenaars dat ze vaak op deze manier beginnen, alleen deze beginneling vernield een hele hoop in de stad. Dat gaat echt te ver.’

De grens tussen legaal en illegaal werk is aanwezig, maar er zit ook een verschil tussen illegaal werk en vernieling. Didi vindt persoonlijk alle rare handtekeningen van deze beginneling vernieling, maar zij denkt dat de beginnende kunstenaars dit doen om territorium af te bakenen of om bekendheid te creëren. ‘Het is allemaal een beetje rebels’.

Foto: Didi Steen

 

Didi vindt het jammer dat er zoveel illegaal gespoten moet worden in de stad. ‘Momenteel is er hier in Utrecht geen ruimte voor (beginnende) kunstenaars om te oefenen. Er is achter het station wel een gedoogzone waar kunstenaars kunnen oefenen, maar hier komen eigenlijk alleen de grote kunstenaars naartoe’. De gedoogzone is volgens Didi een beetje onguur terrein en er komen vooral in de nacht kunstenaars om te spuiten. Zij zou willen dat er een plek komt waar zowel beginnende als gevorderde kunstenaars kunnen spuiten. Nu is het allemaal nog een beetje te braaf. Het mag van Didi allemaal wel wat spetterender en gewaagder.

Door mee te doen aan de street art tour krijg je als buitenstaander een kijkje in de wereld van street art. Didi toont kunstwerken van gevorderde kunstenaars, maar ook van kunstenaars die net zijn begonnen. Legale en illegale werken, rauwe en gedetailleerde kunst. Didi wil mensen informeren, verbazen en kennis laten maken met deze vorm van kunst. Je wordt meegenomen in deze bijzondere wereld, die ook Didi elke keer weer blijft verbazen.

Foto: Didi Steen