Voor de derde keer vond het MKB Ondernemers Congres plaats in het Beatrix theater in Utrecht.
Dit jaar was het thema ‘positief ondernemen’, rondom dit thema waren veel spraakmakende sprekers geselecteerd.

Merel Westrik was de dagvoorzitter en zorgde meteen voor een goede sfeer in de zaal. Door middel van spelletjes en opdrachten moesten de ondernemers elkaar leren kennen. Dit veroorzaakte veel kletsende mensen en leuke gesprekken, toen was het tijd voor de eerste spreker

De eerste spreker was Ben Tiggelaar. Hij is een expert op het gebied van leiderschap en verandering. ‘Veel mensen willen zichzelf zijn in hun werk, en ik ga jullie laten zien hoe je dat doet,’ zegt Tiggelaar tegen een uitverkochte zaal. Vervolgens kwam hij met allemaal handige tips om positief te ondernemen en hoe je dicht bij jezelf blijft. Hij vertelde bijvoorbeeld dat je niet aan souldestroying moet doen. ‘Mensen die in het weekend een gelukkig gezin hebben, maar doordeweeks werk doen wat eigenlijk niet helemaal door de beugel kan, gaan hier kapot aan,’

‘Doe werk wat je gelukkig maakt en waardoor je je goed voelt,’ vertelt Tiggelaar. Vervolgens gaf hij 5 tips: werk ook voor de wereld, geef meer dan je neemt, zorg ervoor dat mensen binnen je bedrijf zich veilig voelen, richt je persoonlijk op je werknemers en benadruk positiviteit meer dan negativiteit.

Tiggelaar gaf ook tips over hoe je dit doet ‘Stel jezelf een leerdoel. Als dit doel dan niet lukt, maar het niet zoveel uit. Je hebt er namelijk van geleerd,’ Hij raadde ook hulpmiddelen aan, zoals Apps.

Hij sloot af met een laatste tip. ‘Kijk als ondernemer wat je zelf vindt en wilt, jij bent namelijk je bedrijf,’ Onder een luid applaus verliet Tiggelaar het podium en was het alweer tijd voor de volgende spreker.

Heel enthousiast kondigde Merel Westrik Elske Doets aan. Elske Doets is zakenvrouw van het jaar 2017 geworden en eigenaar van het Jan Doets America Tours. In de vorm van een interview werden haar vragen gesteld over haar onderneming en positief ondernemen. ‘Positief ondernemen is blij worden van wat je doet en iets verkopen waar je achter staat,’ vertelt Doets met een bepaalde trotsheid tegen de zaal.

Doets zet zich veel in voor vrouwen in het zakenleven. Ze heeft bijvoorbeeld een Young Lady Business Academy opgezet. Hier leren meisjes tussen de 15 en 24 jaar hoe ze moeten ondernemen en wat dit nu echt inhoudt. Dit alles maakte haar een zeer positieve en inspirerende spreker. Volgens mij vonden meer mensen dat want ze kreeg een groot applaus toen ze het podium af ging.

In de pauzes tussen de sprekers door werd er veel genetwerkt tussen de bezoekers. Overal waren mensen zich aan elkaar aan het voorstellen en aan het kletsen. Dit maakte de sfeer erg gezellig en aangenaam.

Niet alleen sprekers waren aanwezig, ook waren er veel verschillende stands van allemaal bedrijven. De NS stond er bijvoorbeeld om uitleg te geven over de NS business card. Er waren ook stands te vinden van Randstad, Essents, Unicef en nog veel meer.

Voor de allereerste keer werken het MKB Ondernemers Congres en RTL Z samen. Dit was ook wel te zien aan het evenement zelf, overal stond wel het logo van RTL Z en de dagvoorzitter was zelfs een presentatrice van RTL. Hierdoor doet RTL Z ook live verslag op het Congres met verschillende presentatoren.