Bouchra Dibi, raadslid van de PvdA, vindt dat er in Utrecht actie ondernomen moet worden tegen de gevaren van lachgas. Met haar motie hoopt ze dat wethouder Victor Everhardt van Volksgezondheid snel met een plan komt dat de gevaren in kaart brengt en dat hij gaat ingrijpen.

Onlangs zijn op Rotterdamse scholen lespakketten met informatie over de risico’s van lachgas ontwikkeld. De pakketten zijn voorzien van verschillende oefeningen en stellingen en de cursussen worden gegeven door de docenten zelf. Bouchra Dibi is voorstander van het plan om ouders en kinderen op deze manier meer te weten laten komen over de gevaren die lachgas met zich meebrengt. ‘Proactief van Rotterdam!’ post ze als reactie op haar Twitterpagina. ‘Helaas ziet het college van Utrecht hier de urgentie niet van in.’

De laatste jaren zijn er steeds meer gebruikers van lachgas volgens het RIVM. In 2011 waren er circa zes meldingen binnen gekomen over het gebruik van veel te grote hoeveelheden lachgas, en in 2016 waren het al 13 meldingen. Dit soort meldingen betreft dan vooral jongeren vanaf 21. Uit datzelfde rapport van de RIVM,over de beoordeling van gezondheidsrisico’s van lachgas, blijkt ook dat 91% van de doorsnee gebruikers geen schadelijke hoeveelheden neemt en er zo dus geen gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Toch wil Dibi dat het college gaat ingrijpen omdat de eerste slachtoffers in het ziekenhuis al zijn opgenomen met ernstig gebrek aan Vitamine B12. Zo verzoekt ze het college om te onderzoeken op welke manier er voorlichting kan worden gegeven aan jongeren over het gebruik van lachgas. Daarnaast wil ze dat het college gaat onderzoeken welke lokale handhavingsmiddelen er nodig zijn om lachgas in het verkeer aan te pakken, schrijft ze in een artikel op de PvdA site.

Op de korte termijn zal er nog niks veranderen. ‘Pas over een paar weken komt er een onderzoeksverslag uit dat ons nog specifieker gaat vertellen over de problemen van lachgas en dan kunnen we echt concluderen wat er gedaan moet worden,’ zegt Dibi. ‘Ik ben nu al een jaar bezig om aandacht te vragen voor de problemen en nog steeds wordt er niets gedaan, ik word er wel een beetje moe van!’