Afgelopen weekend is in Arnhem een homo-koppel in elkaar geslagen met een betonschaar. Één van de twee verloor hierbij vijf tanden. Geweld tegen homo's is in 2017 nog steeds actueel. Ook binnen sommige geloofsovertuigen is homoseksualiteit nogsteeds taboe. Maar bij de Remonstrantenkerk ben je als LHBT'er welkom. Alleke Wieringa is zelfs dominee bij de Geertekerk in Utrecht.

‘Ik ben biseksueel, waarschijnlijk lesbisch en ik ben getrouwd geweest met een man. Zo heb je er wel meer bij ons in de kerk’, zegt Alleke Wieringa. Alleke bereidt daar kerkdiensten voor, bezoekt gemeenteleden bij ziekte en is een soort vertrouwenspersoon voor sommigen. Verder houdt ze ook kringen en lezingen waarin ze mensen helpt de bijbel te verstaan en hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Alleke woont in Houten, met haar hond Otje, een kleine zwarte cairnterrier. Alleke woont vlakbij een meertje, waar ze hem uitlaat. Otje is heel actief; ‘ze is loops, dus dan springt ze alle kanten op.’ Alleke vertelt waarom ze bij de remonstrantenkerk actief is, en niet bij een andere kerk. ‘Eind jaren 80 ben ik weggegaan bij de hervormde kerk. Een van de redenen daarvoor was hun houding tegenover homoseksuelen. Ik wist toen zelf nog niet dat ik ook op vrouwen viel.’

Ze vertelt dat de remonstrantenkerk heel open is. ‘Je schrijft elkaar niet voor wat je moet geloven. We delen allemaal de mening dat er meer is tussen hemel en aarde, en we delen dat we christelijk zijn. Maar hoe en wat bepaal je zelf. Je mag over de bijbel discussiëren en aan Bijbelteksten twijfelen. Er is niet maar één waarheid, iedereen heeft zijn eigen waarheid.’ Dit biedt ook ruimte voor homoseksuelen bij de Remonstrantenkerk, waar homoseksuelen ook kunnen trouwen.

De zon schijnt en ze loopt tussen bomen door. Alles staat in bloei. Ondertussen zoekt Alleke twee takken uit. Otje heeft al door wat er gebeurt en springt dolblij en blaffend in de rondte. Alleke maakt haar lijn los en gooit de takken in het water. Otje zwemt er naartoe en brengt de takken terug.

Alleke is getrouwd geweest met een man, een huwelijk waaruit ze twee kinderen heeft gekregen. ‘In 2002 kreeg ik een burn-out. Toen kwam ik er ook achter dat ik ook op vrouwen viel. Het was iets wat ik zelf nooit had herkend, iemand zei het een keer tegen me, toen pas ging ik erover nadenken. Ik ben van mening dat ik op mensen val, niet op het geslacht.’ Momenteel heeft Alleke geen partner. ‘Soms vraag ik me af of ik nou een relatie zou willen met een man of met een vrouw. Maar ik ben heel gelukkig met mijn leven. Ik heb een goede vriendenkring en heb goed contact met veel mensen binnen de gemeente. Misschien wil ik wel helemaal geen partner.’

Alleke gooit de tak nog een aantal keer in het water en Otje brengt hem enthousiast weer terug. Ze maakt het rondje om het meertje af en gaat weer terug.