'Are u the next Donut Master?' staat er op wit met roze affiches, welke verspreid hangen door de gangen van de Hogeschool van Utrecht. Op de derde verdieping van de Hogeschool is van grote afstand een met roze bekleed lokaal te zien, welke goed afsteekt tegen de vlekkeloos witte muren. Het lokaal is van binnen versierd met roze slingers, ballonnen en vooral heel veel afbeeldingen van donuts. Buiten het lokaal staat een rij opdringerige en nieuwsgierige studenten die een glimps proberen op te vangen van wat er binnen gebeurt.

Wie gaat de mooiste donut van de dag maken? De leerlingen van de studie Creative Business van de Hogeschool van Utrecht zijn er de hele dag mee in de weer. Om 13.00 uur begint de wedstrijd en opent het lokaal haar deuren. Tim Vos, medeorganisator van het event en student creative business: “dit is voor het vak interactive experiences. Het idee is dat iedereen zijn eigen donut maakt, deze versiert, een foto maakt van het eindresultaat en deze vervolgens deelt op instagram. Je kunt de wedstrijd winnen door het vangen van de meeste likes op jouw zelf gecreëerde donut”. Vos vertelt dat het event is bedoeld om een merk te versterken. Vandaag hebben de studenten zich gericht op Dunkin’ Donuts (een populair fastfood keten). Vos: “de donuts van Dunkin’ Donuts zijn over het algemeen duur, maar kennen veel verschillende smaken. Door de klant een beloning te bieden, namelijk een gratis donut, proberen we het merk te versterken.”

Het plan lijkt te werken. De rij die voor de ingang van het lokaal staat begint steeds langer te worden. Vol met nieuwsgierige studenten die na een dag in de schoolbanken ook wel zin hebben in zo’n donut. Er wordt voluit gesmeerd en gecreëerd met glazuur en snoep versieringen. Als je niet beter weet lijkt het op een kinderfeestje.

De sfeer zit er goed in en er lijkt aan alles gedacht te zijn. Voordat je kunt deelnemen aan de wedstrijd moet je jezelf inschrijven: naam, e-mailadres en instagram-account worden gevraagd. Vervolgens worden er latexhandschoentjes uitgedeeld en kun je een papieren bordje pakken. Je tegenstander staat tegenover je aan de tafel en ieder mag zijn eigen donut en snoepversiering van een lange tafel afpakken. Gedreven en behendig wordt er gekliederd tot men tevreden is met het eindresultaat en trots richting de organisatie loopt voor een foto van zijn of haar creatie. Wanneer het eindresultaat dan eindelijk van alle hoeken is gefotografeerd komt de grootste prijs: het verorberen van het zelfgemaakte zoete kunstwerkje. Tot hoe laat de wedstrijd doorgaat? Vos: “Officieel duurt het event tot 15.30 uur vanmiddag, maar misschien is het wel eerder afgelopen, want zoals het er nu naar uit ziet duurt het niet lang meer voordat de donuts op zijn!”

Als kers op de taart ligt er ook nog een donut sleutelhanger te wachten voor de liefhebber. Een heerlijke verwennerij op deze donderdag middag in de Hogeschool. En dan nu, op naar het bier!