Bepaalde drugs zijn legaal in Nederland en daar zijn we om bekend. Legaliteit geeft de gemeente een goed overzicht over wat er genomen wordt en wat mensen in hun vuistje gedrukt krijgen. Maar heeft de gemeente Utrecht daar wel zo'n goede controle erover?

In de raadsvergadering op 26 juni, waarin de gemeente de Voorjaarsnota van 2019 bekijkt en raadsleden hun aanmerkingen mogen doorgeven aan de wethouder, klonk ander geluid. Kristin van der Veen en Tessa Sturkenboom, raadslid en fractiemedewerker van Student&Starter, spreken hun zorg uit.
Van der Veen: “In Utrecht is er een tekort aan mogelijkheid om je drugs te laten testen. We hebben liever dat men toegang heeft tot zuivere drugs, maar omdat je bij Jellinek maar 1 avond per week kan langskomen om je drugs te laten testen kan dat niet genoeg. En dat terwijl er wel echt grote vraag is naar drugstests.”
Van der Veen vraagt hier de wethouder om commentaar om dus eigenlijk meer opties te creëren voor drugstests in Utrecht.
Hadassa Koopmans van Gemeente Utrecht voegt ook nog toe: “In de raad werd ook gevraagd naar mogelijkheden van testen op feesten zelf. Die mogelijkheid is er ooit geweest, maar ongeveer 10 jaar geleden door het kabinet verboden.”
Het Jellinek waar van der Veen het hier over heeft is een instelling voor verslavingszorg die onder andere ook de optie geeft om de inhoud van jouw drugs te laten testen. Één van de oplossingen zou kunnen zijn dat zij vaker op zijn, toch? Floor van Bakkum,
Teammanager Preventie, reageert hierop.
Van Bakkum: “Het heeft veel met financiering te maken. Wij zouden graag vaker  open gaan, maar dat kost ook geld dat wij niet per se hebben. De vraag is wel heel hoog, wat ik persoonlijk heel goed vind. Het is tot mensen doorgedrongen de laatste jaren dat het zeker wel zin heeft om hun drugs even te laten testen. Meestal zit het donderdagavond bomvol bij ons en ook aan de telefoon wacht een lange rij mensen op advies. Dat is nog een reden om vaker open te zijn. Wij willen iedereen uitgebreid en zorgvuldig advies kunnen geven. Als het geld er dus zou zijn, zouden we sowieso vaker open zijn.”
Op de vraag over hoe zij denkt dat het komt dat de vraag naar tests zo is gestegen, antwoordt zij: “Ik wil niet zeggen dat heel Nederland aan xtc zit, want dat is totaal niet zo, maar het is wel een grotere groep geworden. Maar daarnaast denk ik vooral dat veel gebruikers zich veel bewuster zijn geworden van het nut van het laten testen van drugs. Bij xtc merk je bijvoorbeeld dat mensen ook gewoon geïnformeerd moeten zijn. Een tijd geleden was de dosering nog veel minder en waren de pilletjes zwakker. Als je nu een hele pil neemt met de verwachting van een kleine reactie, kom je van een koude kermis thuis.”
Kortom: drugs laten testen blijft uiterst belangrijk, maar de gemeente heeft nog werk aan de winkel om de grote vraag ernaar te beantwoorden.