UTRECHT - De Eigen Huis beurs, het woonwalhalla voor iedereen in de leeftijdscategorie van 25 tot en met 50 jaar, is wellicht een begrip geworden onder de zelf-doe'ers, IKEA-lovers en klussers. Maar is de beurs ook vermakelijk voor iemand die enkel bij de IKEA komt voor het goedkope ontbijt? 19 Maart was er nogmaals een editie, en daarmee een kans om die vraag te beantwoorden.

Wanneer ik mij door een stoet vastberaden-kijkende vrouwen, jengelende peuters en  verveelde mannen wring om het informatiepunt (bedoelde voor de pers) te bereiken, moet ik bekennen dat de moed een beetje richting mijn schoenen begint te zakken. Het publiek bij de Eigen Huis beurs is wellicht de definitie van ‘huisje, boompje, beestje’. Starters stromen massaal 17 tot en met 19 Maart hal 3 in de Jaarbeurs Utrecht binnen, hopend op een origineel item voor thuis, of simpelweg genoeg inspiratie voor de toekomstige kinderkamer of tuin. Even mompelt een intern sarcastisch stemmetje in mijn hoofd spottend; ‘Ikea voor gevorderden’ maar ik wuif het snel weg en loop richting het informatiepunt.

‘Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.’ Verkondigt persvertegenwoordiger Maud van Rooij behulpzaam. Ik knik haar dankbaar toe, maar verzeker haar aan een plattegrond genoeg te hebben. Na een paar minuten bestuderen van de plattegrond kom ik al snel tot de conclusie dat de Eigen Huis beurs allesbehalve een Ikea kopie is. Ik loop netjes de uitgestippelde route door het deel ‘tuin’ en begin een raar soort jaloezie te voelen voor de mensen die ook werkelijk aan hun ‘huisje, boompje, beestje’ fantasie kunnen bouwen. Want dit doet de beurs na een tijdje met je; hij laat je fantaseren over je eigen toekomstige droomhuis.

Zodoende loop ik Anouk (28) tegen het lijf. Zij en vriendin Anna (27) waren op zoek naar wat inspiratie, en besloten zich aan de Eigen Huis beurs te wagen. ‘Oh, dit is nou helemaal geweldig.’ Kirt Anouk vrolijk terwijl we richting een stand lopen die zich specialiseert in dakbedekking. Het zijn niet de plaatjes van de ecologisch-verantwoorde mossige en houten daken die haar aandacht hebben getrokken, maar een stand met woonaccessoires. Ze pakt een grote olijfhouten plank uit 1 van de rekjes. ‘Voel eens hoe zacht. Mijn moeder zou dit geweldig vinden.’ Ik kan niks anders doen dan knikken. Mijn eigen moeder zou dit inderdaad ook geweldig vinden.

De aandacht van haar vriendin Anna (27) is juist getrokken door het standje van ‘Barentsz Ontdekkingshuizen’, een bureau dat zich specialiseert in huizen met een ‘noordelijke’ look en feel. Maar daar lijkt het bij de Eigen Huis beurs in de Jaarbeurs in Utrecht juist om te gaan; voor ieder wat wils. Naast de stand met olijfhouten tapasplanken, sfeervolle verlichting en keramieken vaasjes, staat 100 meter verderop een bedrijf dat sauna’s voor elke gelegenheid verhuurt. Bij het standje naast hen ligt de expertise weer in het ontwerp en installatie van schoorstenen.

Terwijl Anouk en Anna zich buigen over de vraag of natuursteen in de woonkamer niet op den duur gaat vervelen, observeer ik de rest van de menigte. In eerste opzicht leek de beurs vooral starters te trekken, maar na enige tijd valt me op dat de bezoekers zich in de zeer diverse leeftijdscategorie van 25 tot en met 50 jaar bevinden. Want inderdaad, niet alleen door de olijfhouten planken zou mijn moeder zich vermaken; de beurs is met zijn ruim 160 deelnemende bedrijven ook werkelijk de definitie van divers. Wie bij ‘woonbeurs’ automatisch denkt aan showmodellen van lederen banken, woonkamers op zijn Scandinavisch ingericht, en massieve houten tafels, wordt aangenaam verrast. Dit is geen Ikea 2.0. Dit is de Eigen Huis beurs.

De Eigen Huis beurs is 6 t/m 8 Oktober weer in de Jaarbeurs te bezoeken.