Ben je op zoek naar een huis met een tuin in een rustige wijk of wil je juist verhuizen naar een appartement in het bruisend stadshart. Dan kun je sinds 25 september 2017 gebruik maken van de app ‘HuisjeHuisje’. Deze app is speciaal ontwikkeld om huurders die willen verhuizen makkelijk in contact te laten komen met andere huurders die ook willen verhuizen. De 26 aangesloten woningcorporaties in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht willen hiermee het aanbod van betaalbare huurwoningen vergroten en woningruil stimuleren. Huurders kunnen kiezen uit een aanbod van 30.000 huurwoningen.

Volgens de corporaties blijven huurders, vanwege de vaak lange wachtlijsten, veel te lang wonen in een woning die niet (meer) past bij de levensfase van de bewoner, te groot of te klein is, te duur of te goedkoop. Nu ruilt nog geen 5% van de sociale huurders per jaar van woning. Deze app kan de ruil van huurhuizen flink vergroten. Huurders laten anoniem zien wat ze aanbieden en wat ze graag willen en de app toont vervolgens de huizen die voldoen aan de zoekopdracht en waarvan de huidige bewoner op zoek is naar juist die andere aangeboden woning. Binnenkort is zelfs een driehoek ruil mogelijk.

Bij Aedes, de koepel van verschillende woningbouwcorporaties, zijn ze blij met dit initiatief en zij verwachten dat huurders sneller op de plek komen te wonen waar ze graag willen wonen, in een woning die goed past bij hun financiële situatie en levensfase.
Ellen Boeser, manager woonservice van corporatie Rochdale verwacht dat het aantal verhuizingen door het gebruik van deze app fors gaat toenemen.

Iedereen in Nederland met een huurhuis kan de app gratis downloaden, ook huurders bij een particuliere verhuurder. “HuisjeHuisje” werkt net zoals de bekende dating-app Tinder: “liken” twee huurders elkaars huis, dan is er een match en kunnen ze een afspraak maken elkaar woning te bezichtigen. De app richt zich voorlopig op een groot gebied rond Amsterdam, van Alkmaar tot Utrecht, maar in principe kunnen huurwoningen uit alle delen van Nederland worden aangeboden.