100 jaar geleden vond de eerste Jaarbeurs plaats in Utrecht. Deze ontmoetingsplek voor Nederlandse handel en industrie was direct een groot succes. Winkeliers en industriëlen bezochten de beurs waarop Nederlandse bedrijven zich presenteerden. In de 100 jaar die volgden, is de Jaarbeurs het toneel gebleken van talloze evenementen. Om deze evenementen aan te kondigen, liet de Jaarbeurs affiches ontwerpen om bezoekers te trekken. Vanaf de oprichting van de Jaarbeurs in 1917 tot nu zijn al deze affiches bewaard gebleven. Om het 100-jarig bestaan van de Jaarbeurs te vieren, zijn deze affiches zeven maanden lang te zien in een tentoonstelling in het Utrechts Archief, waarin de bezoeker meegenomen wordt op een reis door de tijd.

Het Utrechts Archief, dat een rijke collectie aan beeld- en tekstmateriaal uit de geschiedenis van de stad en provincie beheert, functioneert als het geheugen van Utrecht. Het statige pand aan de Hamburgerstraat, waar het Utrechts Archief is gevestigd, heeft in het verleden dienst gedaan als klooster en rechtbank. Het pand biedt sinds 2008 onderdak aan het publiekscentrum van het Utrechts Archief. Bezoekers zijn hier vijf dagen in de week, dankzij de Rabobank gratis, welkom om per jaar twee wisseltentoonstellingen te bezichtigen over de geschiedenis van Utrecht. De tentoonstellingen laten de topstukken zien uit het archief. De overige verzameling van beeld- en tekstmateriaal is opgeslagen in een ander pand van het Utrechts Archief.

De affiches worden tentoongesteld op de begane grond en in de kelder van het Archief. Op de begane grond zijn grote knutseltafels aanwezig waar voornamelijk jonge bezoekers zelf hun affiches kunnen ontwerpen. De muur is bijna helemaal bedekt met een chronologisch overzicht van 100 jaar Jaarbeurs-affiches. Op de begane grond zijn de meest bijzondere affiches te zien, waaronder het eerste affiche uit 1917. Door teksten op de muur krijgt de bezoeker informatie over de geschiedenis en de locatie van de Jaarbeurs.

De twee zalen op de begane grond die de Jaarbeurs-tentoonstelling huisvesten zijn erg licht en open. De affiches aan de muur zijn duidelijk en groot te zien. In tegenstelling tot de zalen op begane grond is de tentoonstelling in de kelder van het stadsarchief donker. Je betreedt als bezoeker een lange, donkere zaal waarin verschillende affiches achter vitrines aan de muur te bewonderen zijn. De affiches hebben allemaal ongeveer hetzelfde posterformaat, niettemin zijn ze erg verschillend van aard. Op elk affiche is een verschillend  jaartal vermeld, waardoor de posters je meenemen op een reis door de tijd. De affiches zijn makkelijk te onderscheiden qua stijl. Sommige affiches zijn sober en minimalistisch terwijl andere affiches rijkelijk gedecoreerd zijn. In de oudste affiches is het nationalistische thema goed terug te vinden. De Nederlandse leeuw, driekleur en scheepsbouw worden naar voren gebracht. Na de oorlogsjaren worden de affiches wat soberder met soms een uitspatting van creativiteit. Vanaf de jaren zestig en zeventig zijn de affiches meer minimalistisch en abstract. Toch komen sommige beelden op meerdere  affiches terug, zoals de gevleugelde helm van Mercurius,  de god van de handel, die vaak subtiel is verwerkt in een affiche.

Naast de tentoonstelling van Jaarbeurs-affiches is er meer te doen in de kelder van het stadsarchief. Zo is er ruimte gemaakt voor een kleine bioscoop waar je zelf een filmfragment over de geschiedenis van Utrecht kan uitkiezen. Ook is er een vaste tentoonstelling  waarin je als bezoeker een tour door de geschiedenis van Utrecht maakt aan de hand van tien verhalen. De verhalen worden verteld door Utrechters door de eeuwen heen, zoals paus Adrianus of NSB-leider Anton Mussert. Verder kwam de vorige bestemming van het pand, als rechtbank, naar voren in de voormalige cellen van het gebouw. Hier worden interactief verhalen verteld. De tentoonstellingen waren niet erg duidelijk gescheiden, verschillende tentoonstellingen liepen door elkaar heen. Hierdoor oogde het soms wat rommelig.
Na afloop van de gratis activiteiten in het Stadsarchief kan je onder een kastanjeboom genieten van een drankje op een van de mooiste terrassen van Utrecht, namelijk die van café-restaurant de Rechtbank.