UTRECHT - Gemeente Utrecht heeft laten weten dat er een nieuw Smakkelaarsveld op de agenda staat. Plannen voor nieuwe woningen, meer groen en een verbeterde verbinding met de stad staan klaar. Ook zal de Leidsche Rijn weer gaan stromen in de omgeving.

Het Smakkelaarsveld is de afgelopen jaren al regelmatig op de schop gegaan vanwege het verleggen en vernieuwen van kabels en leidingen onder de grond. Op dit moment doet het Smakkelaarsveld vooral dienst als tijdelijke fietsenstalling. De opening van de fietsenstalling onder het nieuwe stationsplein zal hier verandering in brengen.

“Onze ambitie is deze centrale locatie een nieuwe bestemming te geven, zodat mensen hier graag komen en verblijven. Een groene plek in de stad, waar mensen willen wonen en elkaar kunnen ontmoeten”, zegt wethouder Victor Everhardt. De gemeente zal na het besluit van de gemeenteraad dit najaar de stad uitnodigen om gezamenlijk de toekomstige identiteit en betekenis van de omgeving bepalen, liet de gemeente via een persbericht weten.

Wanneer de nieuwe fietsenstalling bij het station geopend is, kan het veld leeggemaakt worden voor nieuwe ontwikkeling. Maar de gemeente heeft vanaf begin mei al een start gemaakt, namelijk het begin van de aanleg van het definitieve fietspad en busbaan. Voor de aanleg van de busbaan zal het nodig zijn vier bomen te kappen en zes bomen flink terug te snoeien. Hier zal de gemeente in augustus mee beginnen.