UTRECHT – Voor het eerst vindt vanavond in de Sint-Antonius kerk een ‘folk circle’ plaats. De kerk is aardig gevuld met mensen en versierd met vele kaarsen wat een een warme sfeer geeft.

Het idee werd vorig jaar bedacht door twee muzikanten uit Berlijn, Erlend Øye en Justin Vernon. Door hen kwamen Daniel Tempelman en Ser Gio op het idee om dit ook door te voeren in Utrecht.

“Het speelt zich af bij de zee en ik zie iemand daar staan. Hij of zij voelt zich alleen, maar dat is niet zo.” Aldus Géonne Hartman over haar liedje, waarna zij de eerste akkoorden aanslaat op haar gitaar. De eerste woorden die zij zingt klinken galmend door de kerk, waar het publiek aandachtig zit te luisteren. Het is er muisstil en hier en daar druppelen nog enkele mensen binnen.

Het idee van een ‘folk circle’ is dat singer-songwriters letterlijk in een kring zitten en dat zij hun eigen nummers spelen. Het is de bedoeling dat wanneer iemand zijn liedje heeft gespeeld, een ander persoon erop doorgaat. Hierdoor ontstaat de zogeheten ‘folk circle’.

“Ik kende Daniel al en ik woon zelf in Madrid. Ik wilde iets in Madrid doen met muziek en Daniel wilde hier iets met muziek doen”, verteld Ser Gio. “Zo kwamen we op het idee om iets te organiseren, waardoor de groep singer-songwriters die wij zo belangrijk vinden, vanuit Utrecht bij elkaar konden worden gebracht. Toen kwam Daniel eigenlijk met zijn idee van de folk circle.”

In totaal spelen elf singer-songwriters op de avond. Niet alleen  singer-songwriters afkomstig uit Nederland, maar ook uit Engeland en Amerika. Zo spreekt de Amerikaanse Erik Kerns het publiek toe met de woorden “I was looking for refuge, I found it by the river.” Het nummer wat gaat over zijn persoonlijke ervaring met het zoeken van onderdak en een veilige plek. Géonne Hartman verteld dat zij nog nooit eerder zoiets heeft gedaan. “Ik heb wel vaker opgetreden, maar zoiets als dit? Nee. Het leuke hieraan vind ik dat je niet alleen hoeft op te treden, maar dat je met meerdere bent en met iemand anders zijn ‘flow’ mee kan gaan.”

“Het bijzondere aan de avond is dat we de muzikanten heel erg hun eigen ding laten doen, wat het spannend maakt, maar wel erg leuk. Ik hoop dat jullie dat ook zo gezien hebben. Bedankt voor jullie komst.” Aldus Daniel Tempelman.