Martin Wolters (22) is bestuurslid van de studentensportvereniging U.S. Histos en fungeert daar als penningmeester. Hij stopte tijdelijk met zijn studie om in het bestuur van de zeilvereniging te gaan. Hij vertelt over de ervaringen die hij tot nu toe heeft opgedaan in het bestuur en hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Als bestuurslid van de Utrechtse zeilvereniging is het hard werken, zeker dit jaar. De vereniging laat dit bestuursjaar haar sociëteit verbouwen. Daarnaast worden er zo’n honderdtachtig activiteiten georganiseerd en moet er ook nog op de centen worden gelet.

Foto: Pim Trooster

Martin Wolters, penningmeester van U.S. Histos
Foto: Pim Trooster

 

Wat studeerde je? “Ik studeerde begin dit jaar bedrijfseconomie, maar ik heb een tussenjaar genomen om in het bestuur te kunnen gaan en mij daarop te focussen.”

Hoe ben je in het bestuur terecht gekomen? “Je moet bij ons gevraagd worden om in het bestuur te komen. Dat was wel grappig, ik werd met een paar anderen opeens ‘ontvoerd’ en geblinddoekt. Vervolgens werden we ergens gedropt en moesten we maar terug zien te komen. Toen we eenmaal terug waren, hoorden we voor welke functie we in het bestuur gevraagd waren. Ik vond het wel een leuke verrassing. Het was alleen midden in mijn tentamenweek, dus de tentamens die ik de volgende dag had, heb ik toen even niet gehaald.”

“Ik kan net mijn huur betalen.”

 

Je krijgt van de overheid een vergoeding wanneer je in het bestuur gaat. Is het in zo’n jaar dan lekker geld bijverdienen als student? “Haha, nee dat zit er helaas niet in. De vergoeding is 425 euro per maand, daar kan ik net mijn huur en bestuursrekening van betalen. Als bestuurslid werk je fulltime. We hebben een klein kantoortje in de binnenstad, daar zitten we van maandag tot en met vrijdag. Elke maandag hebben we ook bestuursvergadering. Ik ben er eigenlijk elke dag wel mee bezig. Het is best wel vermoeiend, dus daarnaast nog werken om bij te verdienen wordt wel heel heftig.”

Wat vind je het saaist aan het penningmeesterschap? “De declaraties. Het is niet ingewikkeld, maar het verwerken gaat per declaratie. Soms krijg ik declaraties binnen van twee euro. Dan denk ik; ik heb wel wat beters te doen.”

Wat voor activiteiten organiseren jullie door de jaren heen? Wat zijn echt de hoogtepunten? “Het introkamp is sowieso een hoogtepunt. We organiseren ook HOF, de Herfstopleiding Friesland. Dan kunnen zo’n vijftig mensen heel intensief op valkjes, zeilboten, trainen. En tijdens het Hemelvaartweekend hebben we ‘H2O’, dan gaan we ergens vier dagen zeilen met alle disciplines. Dat zijn de grootste activiteiten. We hebben daarnaast iets van honderdtachtig activiteiten in een jaar. Daarom is het ook echt fulltime werken.”

Behalen jullie ook winst op activiteiten? “Nee, we verliezen eigenlijk geld op de activiteiten die we organiseren. Ons hoofddoel is ook niet winst maken, maar ervoor zorgen dat iedereen kan zeilen. Je kan bijvoorbeeld voor veertien euro een valk huren voor een weekend, dat is inclusief slaapplek en eten. Hier maken we verlies op, maar er wordt best wel wat geld verdiend met de bieromzet. Dus daarvan betalen we onze activiteiten. Daarnaast betalen leden natuurlijk contributie.”

“Wie het meeste bier drinkt, wint. Dit loopt de laatste tijd ook helemaal uit de hand.” 

 

Kan je wat vertellen over de ‘kannenrace’? Daar is de bieromzet ook redelijk hoog toch? “We hebben elke eerste maandag van de maand ‘kannenrace’ in De Oude Buis. Dat is ooit in het leven geroepen om de maandagborrels wat aantrekkelijker te maken. Wie de meeste bierkannen drinkt op een avond, wint. De laatste tijd loopt dit ook helemaal uit de hand. We hebben afgelopen maandag een kannenrace gehad, toen heeft de barcommissie 118 kannen gedronken. Dat was een nieuw record. De vorige keer werd het record ook al verbroken, met 107 kannen, dus het wordt steeds erger. In een kan zit 1,2 liter bier en je bent in principe met twintig man, dus 118 kannen is best veel.”

Dat zijn bijna zes kannen de man, dat is meer dan zeven liter per persoon… “Ik weet ook niet hoe, maar we kunnen gewoon in het systeem zien hoeveel kannen er daadwerkelijk getapt zijn. Dat controleren we ook altijd en de cijfers kwamen gewoon overeen. Maar we verdienen er dus wel goed aan, anders kunnen we ook niet zo goedkoop zeilen.”

Zijn er nog bijzonderheden dit jaar? “Ja, dit jaar is wel anders dan andere jaren. Deze zomer wordt ‘De Buis’ verbouwd. De binnenkant van de boot gaat er helemaal uit en wordt opnieuw ingericht. We gaan eind mei al dicht, een maand eerder dan normaal. Dat is best wel zuur, want we lopen dus een maand omzet mis. Wij zijn samen met de ‘Buiscommissaris’ erg druk bezig om alles rond te krijgen. De bouwvakkers hebben twee maanden de tijd om het op te leveren. Als dat niet lukt, zijn we de sjaak. We hebben de boot weer nodig voor de UITweek in augustus. We hopen dat het goed gaat komen. Het is dus extra hard werken dit jaar.”

Waaraan merk je dat als penningmeester met die verbouwing? “Er worden veel offertes uitgebracht door aannemers en die moet ik checken. De Buiscommissaris vindt het allemaal wel mooi, die is niet zo kieskeurig, denk ik. Ik let meer op de centen. Ik houd in de gaten of het financieel haalbaar is en of het allemaal goed verloopt.”

Foto: Max Blommendaal

De Oude Buis, de sociëteit van Histos, aan de Vondellaan van Utrecht
Foto: Max Blommendaal

 

“Zij wapperen lekker met hun pinpas, maar ik heb liever dat ze gewoon normale uitgaven doen.”

 

Heb je het idee dat jij meer op de centen let dan andere bestuursleden? Zijn zij wat lakser? “Jazeker, haha. Zij krijgen gewoon een pinpas mee waar ze lekker mee wapperen. Soms wordt er meer uitgegeven dan nodig is, en daar wijs ik hen dan wel op. Maar ik denk dat het ook goed is dat ik dat doe. Ook als het binnen het budget is, heb ik liever dat ze gewoon normale uitgaven doen.”

Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen als het zo hard werken is? “Ja, ik haal er wel heel veel voldoening uit. Je werkt in het bestuur intensief samen met elkaar. Soms is het lastig, maar ik leer er wel heel veel van. Je zit eigenlijk de hele dag op elkaars lip, maar het is ook heel gezellig. Je bent de hele dag met mensen op kantoor en de rest van de tijd ga je borrelen en chillen met mensen van Histos. Oud-penningmeesters zeiden tegen mij: “Eigenlijk heb je gewoon een relatie met zeven man,” omdat je dus altijd rekening met elkaar moet houden. Dat kan soms wrijving opleveren, maar dat valt tot nu toe gelukkig heel erg mee, haha.”

Het staat ook lekker op je cv toch? “Voor mij komt het heel goed uit. Want ik kan nu in de praktijk toepassen wat ik studeer. Het is een soort stage, maar hierbij moet je nog veel meer zelf regelen en uitzoeken. Ik ben wel gewoon verantwoordelijk voor de jaarbegroting en de hele jaarrekening. Dus op zich denk ik dat het wel goed op mijn cv zal staan.”

Wat is tot nu toe het leukste aan dit bestuursjaar? “Ik vind vooral de ‘Cobo’s’, constitutieborrels, erg leuk. Dan ga je namelijk naar andere besturen om hen te feliciteren dat zij bestuur zijn geworden. We gaan ook naar zusterverenigingen in andere steden. Dan borrelen we bij hun op de boot en gaan we daarna de stad in met z’n allen. Dat vind ik het leukst aan de ‘borrelkant’ van het bestuur. Daarnaast zijn we natuurlijk elke maandag bezig met de bestuursvergadering. Wat ik daar heel leuk aan vind, is dat we aan het roer staan van onze eigen vereniging. We kunnen zelf bepalen wat we willen doen en onze eigen ideeën doorzetten.”