Het CDA en de ChristenUnie in Utrecht hebben burgemeester van Zanen gevraagd om in Utrecht een wapeninleveractie te houden. Na een groot succes in Rotterdam denken de burgemeester en het OM serieus na over een actie in Utrecht, volgens DUIC. Raadslid en fractievoorzitter van het CDA Utrecht wil dat er minder wapens de kans krijgen om in verkeerde handen te vallen.

De aanleiding voor het houden van deze inleveractie zijn de schietincidenten van de afgelopen tijd. Sander van Waveren (CDA) zegt dat elk ingeleverd wapen er eentje minder is. Dat wapen zou dan niet in het criminele circuit kunnen komen. Hij zou een vangst van 200 wapens al mooi vinden. Van Waveren vraagt zich af waarom het voorbeeld uit Rotterdam niet in Utrecht gevolgd kan worden.

Wapenbezitters kunnen tijdens deze actie straffeloos hun wapens inleveren. Dat zal vooral gaan om wapens die binnen families worden doorgegeven. Er wordt dan voorkomen dat deze wapens in verkeerde handen beland en het criminele circuit in gaan. De inleverpunten worden politiebureaus, maar er wordt volgens van Waveren ook nagedacht over het thuis ophalen.

De komende maanden zal er meer bekend worden over deze actie. Daarnaast kan ook de landelijke politiek deze actie instellen in de rest van het land. Maar ook hier is nog niks van bekend.