Deze week vindt er een Wellbeing Week plaats in Utrecht. De week is bedoeld om studenten vijf dagen lang te leren om naast het blokken voor tentamens ook eens iets anders te doen. Liesbeth van der Heide, oprichtster van deze week, vindt het belangrijk dat studenten naast het vele leren ook ontspannen. ''Door te ontspannen kunnen je lichaam en geest tot rust komen waardoor je inspanning beter aankunt.''

Het aantal studenten met psychische klachten groeit. Voor studenten is het belangrijk om een goede balans te houden tussen inspanning en ontspanning om psychische klachten te voorkomen. Maar hoe doe je dat, ontspannen? Volgens oprichtster Liesbeth van der Heide, doet iedereen dit op zijn of haar eigen manier. Om Utrechtse studenten te laten ontspannen is er op initiatief van studenten zelf in 2018 een Taskforce Studentenwelzijn opgericht waarin naast studenten ook docenten, afdelingshoofd-studenten en een studentpsycholoog zitten. De activiteiten zijn voornamelijk gericht op preventie, bewustwording en begeleiding van studenten. Eén van de voorstellen van studenten was om een Wellbeing Week te houden voor studenten. ”Dit is belangrijk omdat het niet met alle studenten even goed gaat. Sommigen hebben serieuze stressklachten. We willen hen tools bieden zodat ze leren met stress en prestatiedruk om te gaan.” Aldus Van der Heide.

”Elke student is uniek en daarom is het belangrijk dat er tijdens deze week voor iedere student wat wils is.” Er worden verschillende workshops en lezingen gehouden die de nadruk leggen op stilte, natuur, sporten, creativiteit, verbinding, vitaliteit en leren. ”De ene student ontspant door middel van yoga en meditatie, de andere student vindt zijn of haar ontspanning in sport.” Maar ook met elkaar in gesprek gaan over je onzekerheden en ervaringen delen, verbindt en kan verdieping en ontspanning geven. Het voornaamste doel van de week is dat er bewustwording gecreëerd wordt. Bij sommige studenten gaat dit simpeler, door verandering te brengen aan gedrag of houding. ”Het houden van de juiste balans is een echte levenskunst die met vallen en opstaan gepaard gaat.” Vertelt Van der Heide.

Wat kunnen studenten de aankomende dagen nog verwachten? Studenten krijgen een persoonlijk loopbaanadvies van een alumnus van de Utrecht Universiteit (UU). Dit in de hoop dat het studenten inspireert, hun soms torenhoge verwachtingen wat tempert en hen realistisch maakt. ”Het hoeft niet allemaal nu, studenten hebben nog een heel leven voor zich. Niemand weet hoe het allemaal gaat uitpakken”, aldus Van der Heide. Ook staat er de Troost & Proost-tafel op het programma waar studenten samen gaan koken, eten en kwetsbaar durven zijn. Dit zorgt voor verbinding. Studenten zullen inzien dat ze niet de enigen zijn die af en toe worstelen. Dat is iets wat bij iedereen gebeurt. ”Bovendien biedt worsteling en frictie een kans om iets anders te gaan doen dan de manier waarop je het altijd deed. Dit is wellicht spannend, maar tegelijkertijd ook goed om te doen.”

Het is de verwachting en planning dat de Wellbeing Week jaarlijks terug zal keren, vermoedelijk in het najaar, te beginnen in november 2019.