Het Forum van de Regisseurs viert het einde van het Nederlands Film Festival op eigen wijze. Verschillende films zijn geselecteerd voor de wedstrijd die altijd aan het einde is van het NFF. De winnaar wordt in de Winkel van Sinkel bekend gemaakt.

De avond begint met een openingswoord van filmcritici Dana Linssen en Jan Pieter Ekker. Dit jaar zullen zij geen onderscheid maken in speelfilms, documentaires of een ander soort genre film. Zij gingen dit jaar op zoek naar makers die op innovatieve wijze kiezen om hun verhalen te vertellen.

Het Forum van de Regisseurs wil tijdens het NFF een stem geven aan de makers met hun unieke films. Tijdens het NFF worden de films vertoond en kiest de kritische jury een winnaar. Dit jaar is de rode draad in het forum ‘het ontsnappen van de zwaartekracht’. Dit jaar is het de vierde keer dat het competitieprogramma bestaat, met als thuishaven het Louis Hartlooper Complex. Vorig jaar was de winnaar Quality Time van regisseur Daan Bakker.

Na een toespraak van Dana Linssen en Jan Pieter Ekker, komt Joost Broeren-Huitenga op. Ekker is redacteur van de Filmkrant en bedankt velen die geholpen hebben bij het lanceren van de nieuwe site voor de Filmkrant. Verder vertelt hij dat hij het belangrijk vindt dat dit soort evenementen plaats blijven vinden.

Na dit zoveelste bedankje komt Sander Jansen van VEVAM nog even naar voren. VEVAM zorgt voor de auteursrechten voor regisseurs. Na de bedankjes en andere toespraken komt de jury, Daan Bakker en Ena Sendijarevic, het podium op. ‘Wij vonden dat twee films, alle twee een onderscheiding verdienen’ zegt Ena. ‘De winnaars zijn Rosanne Pel met Light as Feathers en Anke Teunissen en Jessie van Vreden met De stoel van de laatste jaren!’ Anke en Jessie knuffelen elkaar uitbundig en zijn door het dolle heen. Ze worden het podium opgehaald en beide winnaars houden een kort dankwoord. ‘Wij zijn blij met deze onderscheiding, hiermee voelen wij de waardering die we krijgen.’ zegt Rosanne. Ook vragen zij nog een groot applaus voor de organisatoren; Dana en Jan Pieter. Dan is het officiële forum voorbij. Maar als afsluiting van dit vierde Forum van de Regisseurs speelt Sonja van Hamel samen met haar band nog een aantal liedjes.