UTRECHT - Yoga: het is niet meer weg te denken uit de Westerse wereld. Een van deze soorten is Kundalini yoga, die niet altijd positief in het nieuws komt, omdat er verhalen bekend zijn die soms negatieve gevolgen omschrijven. Sjors Engels, Kundalini yogadocent in Utrecht, is toch een van de enthousiaste beoefenaars. “Je batterijen worden helemaal opgeladen.”

Kundalini yoga kreeg bekendheid door Yogi Bhajan, die de yoga in het Westen introduceerde. De 33-jarige Sjors kwam voor het eerst in aanraking met de yoga op een beurs. “Er zat daar Indiër met een enorme uitstraling, dat had ik nog nooit gezien.” Sjors besloot daarna zijn eerste les Kundalini yoga te volgen. “Ik vond het helemaal niks,” lacht hij.

In het zonnetje, onder het genot van een Bitter Lemon bij Stairway vertelt Sjors verder. “Een jaar later kwam ik precies dezelfde man tegen. Toen ben ik er echt voor gegaan.” Nu is hij al negen jaar Kundalini yogadocent. Hij zegt er zelf een beetje te zijn ingerold. “Ik ontmoette iemand die hier op de Oudegracht een yogastudio wilde openen. Ze zocht nog docenten en vroeg mij om toen les te gaan geven. Dat leek me hartstikke leuk.” Sjors volgde de opleiding tot docent en begon met lesgeven. “Ik voel me wel een beetje verantwoordelijk, want als ik het niet doe is het er ook echt niet in Utrecht.”

Yoga komt oorspronkelijk uit het hindoeïsme. Daarbij is het de bedoeling dat yoga je helpt om de uiteindelijke verlossing te bereiken, of een bepaalde verlichting. In de Westerse wereld is dat niet altijd meer terug te zien. “Voor sommigen wordt yoga een beetje onderhoud en zorgen dat je stress niet te hoog wordt. Ik ben iemand met wel echt een doel.” Zeker toen hij net begon was verlichting bereiken een belangrijk doel. “Ik ben nog steeds nieuwsgierig naar wat mogelijk is. Ik denk dat het ook wel uitdaagt. Maar ik denk ook dat je op lange termijn moet afvragen: wat maakt je nou echt gelukkig?”

De Kundalini yoga geeft veel positieve effecten volgens Sjors. “Ik word rustiger, mijn aandacht gaat naar binnen. Emoties hebben altijd een plek in je lichaam. Toen ik ging onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld heel stil worden, dan kan dat je een enorm goed gevoel geven.” Kundalini yoga richt zich ook vooral op energie en het stromen daarvan. Voor Sjors zijn alle gevoelens en emoties bij elkaar de beste omschrijving van deze energie. Je lichaam is daar ook wel op gebouwd volgens Sjors. Denk aan het zenuwstelsel, dat elektrische signalen door je lichaam laat stromen. “Als je echt helemaal ontspannen bent, kan er energie van je bekken zo omhoog stromen. Dat gevoel neemt heel je lijf over, waardoor je echt helemaal happy wordt.” Door de Kundalini yoga voelt Sjors meer emoties en nieuwe dingen. “In principe ben je als mens vrij om zelf te kiezen in welke emotie je wilt zitten. In die energie is gewoon heel veel te ontdekken.”

Toch komt Kundalini yoga ook weleens negatief in de belangstelling. Zo zijn er verhalen bekend van mensen die juist negatieve gevolgen ervaren door de Kundalini yoga. “Ik heb zelf nooit echt negatieve gevolgen gehad, behalve dat ik een keer last van mijn knieën kreeg. Wel heb ik een keer iemand gezien die psychotisch werd.” Sjors legt uit dat er vaak meerder dingen spelen. Zo wordt er vanuit de traditie bij deze soort yoga niet veel op houding gelet. “Als mensen hoofdpijn krijgen na deze yoga, dan geef ik ze de tip om meer op hun houding van nek en hoofd te letten.”

Sjors denkt dat ernstigere gevolgen vaak een combinatie zijn van bepaalde dingen, bijvoorbeeld psychologische achtergrond. Hij noemt als voorbeeld meditatie. Sjors zegt dat daar ook wel bij is bewezen dat als je niet stabiel bent, meditatie je helemaal niet hoeft te helpen. “Ik heb er ook wel vaak over nagedacht, waar die gevolgen nou precies door ontstaan en hoe Kundalini yoga er invloed op heeft. Wat een valkuil is, is dat je je heel goed gaat voelen en jezelf echt fantastisch kan gaan vinden. Dat had die psychotische vrouw ook een beetje. Dus de combinatie van heel veel energie opwekken en je gedachten alle kanten op laten gaan, dan kan dat best ver gaan, maar de meeste mensen hebben daar wel een rem op.” Ook manische depressies komen weleens voor. “Ik kan me wel voorstellen dat je als je Kundalini yoga gaat doen, je heel goed kan voelen. De wereld om je heen is daar niet op gericht, dus dan kan je weer een terugklap krijgen. Maar ik denk niet dat een of andere sport of ademhalingssessie, zware psychologische problemen kan veroorzaken als je daar zelf geen basis voor hebt. Het is altijd en en.”

Daarnaast legt Sjors uit dat de vorm je ook moet liggen. “Het karakter van Kundalini yoga zoals ik het ken, is ‘keep up’, blijven ademen en doorgaan. Je verlegt wel je grenzen. Wat dat betreft is het misschien niet voor iedereen het handigste om mee te beginnen.” Toch is deze manier van yoga wel voor sommigen veel prettiger dan andere soorten, omdat er veel ruimte is om het op je eigen manier te doen. “Doe het in je eigen ritme en voel wat je lichaam nodig heeft. Met die tactiek kan Kundalini yoga voor iedereen baat hebben.”