"Utrecht stroomt over" staat er op het spandoek dat wordt vastgehouden door twee leden van Extinction Rebellion. Ze zijn aan het flyeren voor de klimaatmars die zij op 29 juni organiseren. Extinction Rebellion (XR) is een beweging van 'klimaatactivisten' die de overheid oproept om de 'waarheid' te vertellen over hoe levensbedreigend de huidige situatie is met betrekking tot de klimaatverandering en het opwarmen van de aarde.

Het blauwe spandoek van de klimaatactivisten Extinction Rebellion valt goed op. Niet alleen hier op Utrecht Centraal, maar inmiddels ook in de media. Zo kopt Het Parool op 27 maart: Klimaatactivisten vallen voor dood neer op station Zuid. Op 12 april herhalen ze deze actie ook op Utrecht Centraal en halen ze met hun acties onder andere het NRC, ThePostOnline en Het Laatse Nieuws.

Extinction Rebellion bestaat sinds ongeveer november vorig jaar in Nederland en is over komen waaien uit Engeland. Daarnaast duiken ze ook op in andere landen. In Nederland bestaan de meeste leden uit jonge studenten, maar het doel is om zoveel mogelijk verschillende mensen bij hun organisatie te betrekken. Ze richten zich op iedereen en hebben geen specifieke doelgroep: “we proberen zoveel mogelijk mensen aan te spreken en aan te trekken. Huidskleur, arm, rijk en politieke voorkeur spelen hier geen rol in. Het is een onderwerp dat iedereen en gaat, dus heeft iedereen er belang bij wat Extinction Rebellion doet.

In de Politiek hebben ze al voor enige ophef gezorgd. Zo schrijft René Dercksen van de PVV en Statenlid van Utrecht een publieke brief aan de beweging. In de brief levert hij kritiek op de uitspraken, de eisen en de manier van handelen van Extinction Rebellion. Dit is een reactie op de eerder verzonden e-mails van Extinction Rebellion aan de Nederlandse politici. Hierin staan hun eisen beschreven die zij willen bereiken Voorbeelden van deze eisen zijn (samenvattend):

  1. De overheid moet de waarheid vertellen over hoe levensbedreigend de huidige situatie is en moet de noodzaak voor verandering communiceren met o.a. bedrijven, gemeenschappen en individuen.
  2. Daarnaast moet er bewustzijn over het milieu worden gecreëerd en geïntegreerd in het onderwijs.
  3. Tot slot willen ze dat er in 2025 geen uitstoot van broeikasgassen meer is. Dit door middel van nieuwe wetten die jaar op jaar de broeikasgassen zullen reduceren (zie de link voor de totale lijst onderaan dit artikel).

René Dercksen geeft in zijn brief een aantal tegenbewijzen die tegen de eisen van de actiegroep ingaan. Daarnaast noemt hij hun eisen ‘illusoir, totaal onhaalbaar en lachwekkend’. Ook wil hij dat ze met concretere bewijzen komen voor hun eisen en respect hebben voor de democratie. Fragment brief Dercksen: “…daarnaast stellen jullie eisen. Een eis gaat meestal gepaard met een ultimatum en een tegenreactie. Wat is die dan precies? En waarom menen jullie eisen te kunnen stellen? Hebben wij geen democratie, waarin besluiten worden genomen met meerderheid van stemmen? Erkennen jullie dat soms niet? Dat zou wel heel eng zijn. Waarom zou jullie mening belangrijker moeten zijn dan van al die andere Nederlanders?”

Vincent Oberdorf is ook lid van Extinction Rebellion en maakt onderdeel uit van het Political Strategy & Change Circle team en reageert op de vraag of er nog een tegenreactie gaat komen op de brief: “We hebben ervoor gekozen om ons op dit moment op de actievoering te richten en niet te reageren op de brief van Dercksen. We moeten keuzes maken in onze tijdverdeling en kunnen helaas niet overal op reageren. Bij de e-mails die we hebben geschreven naar de verschillende politieke partijen hebben we ook contactgegevens achtergelaten, zodat we met hen kunnen corresponderen.”

De leden van Extinction Rebellion zijn van mening dat de politiek tot nu toe nog niet voldoende heeft gedaan aan het klimaatprobleem: “Het moet nu klaar zijn met het gekibbel over wat er wel en niet moet gebeuren, of wat wel en niet de feiten zijn. We moeten in actie komen voordat het te laat is.”

Niet alle politieke partijen zijn negatief over de beweging. Zo hebben ze steun gekregen van GroenLinks en de Partij voor de Dieren op zowel gemeentelijk als provinciaal niveau in Utrecht. Deze partijen hebben beloofd ook aanwezig te zijn bij de klimaatmars op 29 juni.

Tijdens de klimaatmars gaat Extinction Rebellion hun eisen nog een keer presenteren aan de Nederlandse politiek. De route van de klimaatmars loopt door de binnenstad van Utrecht met als een-na-laatste stop het stadhuis. Hier zullen ze voor het stadhuis hun eisen presenteren voor de aanwezige politici. Na de presentatie hebben ze ook andere mensen uitgenodigd om met hen mee te lopen vanaf het stadhuis tot aan de finish: het Domplein.

Of we nog meer acties mogen verwachten? Vincent Oberdorf: “Ja absoluut. In april was onze eerste grote internationale Extinction Rebellion Week. Eind september, begin oktober zal de tweede plaats vinden. We zijn daar al naartoe aan het werken. In deze week zal wereldwijd, in alle steden waar Extinction Rebellion zit, actiegevoerd worden.” Ondertussen worden er op dit moment nog meer acties gepland en ontwikkeld, want benadrukt Vincent nogmaals, we moeten nú in actie komen voordat het te laat is: ‘time is running out’.

 

De eisen van Extinction Rebellion zijn te vinden op hun website: https://extinctionrebellion.nl/

De brief van René Dercksen als reactie op deze eisen: https://tpo.nl/2019/06/16/rene-dercksen-beste-anonieme-linkse-activisten-van-extinction-rebellion-in-antwoord-op-jullie-brief/