FC Utrecht heeft woensdagavond in een goed gevuld Stadion Galgenwaard met 1-1 gelijkgespeeld tegen Feyenoord. Hierdoor blijft de ploeg van trainer Jean-Paul de Jong voorlopig op de zesde plaats staan in de Eredivisie.

Aanvankelijk stond dit Eredivisieduel gepland op 10 december, maar toen werd het duel afgelast omdat het veld onbespeelbaar was geworden vanwege de hevige sneeuwval. Twee dagen later maakte de KNVB bekend dat het duel zou worden ingehaald op 24 januari om 20.00 uur. Dat was dan ook het tijdstip waarop scheidsrechter Kevin Blom woensdagavond op zijn fluitje blies, om het duel tussen de nummer zes en vijf van de Eredivisie te laten beginnen.

De wedstrijd begon vervelend voor Feyenoorder Steven Berghuis. Aan een duel met Robin van der Meer hield hij een bloedneus over, waarna de wedstrijd even werd stilgelegd. Toen Berghuis opgelapt was, kon de wedstrijd worden hervat en nam de thuisploeg lichtjes het initiatief. Dit leidde in de beginfase echter niet tot grote kansen voor de ploeg van Jean-Paul de Jong, die zijn tweede wedstrijd voor FC Utrecht coachte als opvolger van de naar Ajax vertrokken Erik ten Hag.

In de loop van de eerste helft nam Feyenoord het initiatief over van FC Utrecht en halverwege die eerste helft kwam de regerend landskampioen op voorsprong: nadat Utrecht niet goed uitverdedigde kwam de bal bij Feyenoorder Sam Larsson terecht. Zijn uithaal, van een meter of twintig, leek houdbaar voor FC Utrecht-doelman Jensen. Door het slechte veld stuiterde de bal echter onverwachts omhoog en had de Deense keeper geen antwoord op het schot.

Na de 0-1 van Feyenoord begon de ploeg uit de Domstad langzamerhand weer wat meer durf te tonen en nam het opnieuw het initiatief. Dit leek aanvankelijk, op een kopbal van Willem Janssen na, echter geen kansen op te leveren in de eerste helft. Totdat Gyrano Kerk vlak voor rust de bal kreeg aangespeeld op het middenveld. Na een uitstekende actie, waarbij hij zich mede dankzij zijn kracht en snelheid langs een aantal Feyenoorders worstelde, kwam hij oog in oog te staan met Feyenoord-doelman Brad Jones. Kerk faalde niet en bracht zo de 1-1 op het scorebord.

In de tweede helft was met name FC Utrecht een aantal keer dicht bij de 2-1. Zo schoot Kerk de bal maar net voor het Feyenoord-doel langs, zag Labyad z’n inzet gestopt worden door Jones en had Dessers ook geen geluk nadat hij op het doel van Feyenoord afgestuurd werd. Aan de andere kant van het veld was Dylan Vente uit een hoekschop bijna trefzeker voor Feyenoord, maar ook hij faalde.

Diezelfde Dylan Vente werd tien minuten voor tijd vervangen door Robin van Persie, die woensdagavond na ruim 13,5 jaar terugkeerde bij Feyenoord en een staande ovatie kreeg toen hij het veld op kwam. Bijna maakte Van Persie vlak voor tijd nog de winnende voor Feyenoord, maar zijn schot ging over het FC Utrecht-doel heen. Niet lang daarna floot scheidsrechter Blom voor het einde van de wedstrijd, en zo liep deze ontmoeting uit op een puntendeling.

Na afloop van de wedstrijd toonde Jean-Paul de Jong zich enigszins teleurgesteld over het behaalde resultaat. ‘Als ik de kansen tel die we hebben gehad, dan verdiende er wat mij betreft maar één ploeg de winst en dat was FC Utrecht. Ik vind dat we onszelf vandaag tekort hebben gedaan. We hadden beter met de kansen moeten omgaan. Hadden we dat gedaan, dan hadden we de punten hier in Stadion Galgenwaard gehouden’, zei de Utrechtse oefenmeester op de persconferentie. Hij sloot af met een compliment voor de supporters: ‘Daarnaast heb ik enorm genoten van de entourage, van het publiek. Een groot compliment aan de spelers die daar invulling aan hebben gegeven. We gaan nu met een goed gevoel richting de wedstrijd van zondag tegen Ajax.’