FC Utrecht neemt het in de negende competitieronde op tegen AZ in Alkmaar. De doelstelling is om te winnen zodat de club zich kan nestelen in de subtop van de Eredivisie. De ploeg van hoofdtrainer Erik ten Hag liep echter tegen een 3-0 nederlaag aan, waardoor het momenteel op de negende plek in de Eredivisie staat.

Zondag 22 oktober 14.30 uur. De bol rolt in het AFAS Stadion op deze bewolkte middag. Wat al snel duidelijk wordt is dat AZ het meeste initiatief neemt in de openingsfase van de wedstrijd en erin slaagt om FC Utrecht terug te dringen op hun eigen helft.

Het resulteert al snel in een kans voor de Alkmaarders, maar Guus Til schuift de bal na vijf minuten voorlangs het doel. Enkele minuten later dient de tweede kans voor AZ zich aan. Diezelfde Guus Til geeft de bal voor vanaf de rechterflank, waarna Joris van Overeem de bal in de korte hoek kopt. Helaas voor de Alkmaarders bied de paal redding voor FC Utrecht.

AZ blijft in de aanval en het lukt FC Utrecht niet om een vuist te maken tegen het geweld van de Alkmaarders. Na twintig minuten valt dan de eerste goal van de wedstrijd. Alireza Jahanbakhsh legt de bal terug op de rand van de zestienmeter en wordt binnengeschoten door basisdebutant Teun Koopmeiners.

De ploeg van hoofdtrainer Erik ten Hag mag van geluk spreken dat het slechts met 1-0 achter staat, maar acht minuten voor rust dient de eerste kans van Utrecht zich aan. Robin van der Meer slingert de bal het zestienmetergebied in. AZ-keeper Marco Bizot glijdt onder de bal door, waardoor de kopbal van FC Utrecht-speler Lukas Görtler op de lat terecht komt. Even later is AZ-speler Jahanbakhsh met een afstandsschot dichtbij de 2-0, maar ook zijn poging spat uiteen op de lat.

Aan het begin van de tweede helft krijgen de Utrechters een vrije trap op de rand van de zestien, maar deze wordt door Zakaria Labyad recht op Bizot afgeschoten.

Zeventien minuten na rust verdubbeld AZ de voorsprong door een goal van Jahanbakhsh, die wordt bediend door linksback Ouwejan nadat hij aan de linkerflank twee spelers van FC Utrecht het nakijken gaf.

Tien minuten voor tijd scoort AZ het derde doelpunt van de middag en gooit de wedstrijd definitief in het slot. Jahanbakhsh lepelt de bal ter hoogte van de middellijn over de verdediging van FC Utrecht heen, waardoor Van Overeem alleen op de keeper af mag lopen. De rappe vleugelaanvaller faalt oog in oog met FC Utrecht-doelman Jensen niet en schiet de bal buitenkant wreef in de lange hoek voorbij de keeper.

Na afloop is FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen er als de kippen bij om uitleg te geven. ‘Slecht beginnen’, legt de 31-jarige middenvelder uit voor de camera van Fox Sports. ‘We moeten veel meer energie steken in een compacte organisatie. Je moet gewoon heel veel meters maken en dat was dan net niet genoeg. Zij (AZ) hebben dan een ploeg met veel lopende mensen. Dan krijg je het gewoon niet onder controle en dat hebben zij geweldig uitgespeeld.’

Het slotwoord is voor hoofdtrainer Erik ten Hag die er tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd geen doekjes omheen windt. ‘In een wedstrijd waarin het tegenzit krijg je vaak tikken’, begint de coach zijn relaas. ‘Je mag blij zijn dat het na dertig minuten nog maar 1-0 is. Je zult een andere instelling aan de dag moeten leggen. Je zult weerbaarheid moeten tonen en vechten. Dat vechten heb ik niet gezien. AZ heeft meer dan verdiend gewonnen’, aldus Ten Hag.’

Door deze nederlaag bezet FC Utrecht momenteel de negende plaats op de ranglijst en lukte het niet om zichzelf in de subtop van de Eredivisie te nestelen.