FC Utrecht heeft vanmiddag een knappe zege geboekt op Ajax. De club uit de Domstad won uit in Amsterdam met 1-2 en kon weer 3 punten beschrijven na een periode van drie weken zonder winst. Labyad was de grote man met twee doelpunten.

Om 14.30 uur is de aftrap. Ajax speelt met rouwbanden na het overlijden van oud-speler Abubakari Yakubu op 35-jarige leeftijd. Er hangt een vreemde sfeer in het stadion. Normaal zingen de supporters de longen uit hun lijf maar vandaag het is anders. Het is stil in het stadion en het wordt nog stiller na de 0-1 van FC Utrecht. Het is Zakaria Labyad die al na zes minuten de bal achter keeper Onana schiet. Een steekpass van de Duitse middenvelder Strieder komt terecht bij Kerk, die breed legt op Labyad. Nadat het eerste schot de paal raakt, is het uit de rebound wel raak en kunnen de uitsupporters een klein feestje vieren. De eerste fluitconcerten zijn al te horen van de supporters van Ajax.

Ajax gaat na de achterstand snel op zoek naar de gelijkmaker. Ziyech schiet de bal vanuit een vrije trap in de muur en Dolberg, die de voorkeur kreeg boven Huntelaar, krijgt de bal ook niet langs de Deense keeper Jensen. Uiteindelijk maakt linksback Viergever de gelijkmaker. In de 41e minuut vindt De Ligt Viergever na het doorkoppen van de bal en de 28-jarige Ajacied scoort eenvoudig. Het publiek is opgelucht na een toch wel moeizame eerste helft en heeft goede hoop op een betere tweede helft als de thuisclub zo doorgaat met kansen creëren.

Een duif op het veld zorgt voor veel vermaak op de tribune. Hij blijft rustig zitten rond het zestienmetergebied van Ajax en verroert zich niet. Zelfs niet als David Neres met bal en al op hem afloopt. In de rust proberen stewards van Ajax met een groot net de vogel te pakken, maar dat is niet gelukt. Met als gevolg dat het Ajax publiek met elkaar ‘Alle duiven op de Dam’ zingt. Op de Noordtribune is de oplossing al gevonden. Een supporter schreeuwt: ‘Breng Dijks erin (linksback), die schiet ‘em wel met een van zijn voorzetten van de tweede ring af.’ Het zorgt voor hilariteit bij de mensen om hem heen. Na de eerste 10 minuten van de tweede helft is de duif verdwenen. De wedstrijd is niet best en zo’n intermezzo is dan altijd leuk om te zien.

Als Amin Younes weer een grote kans mist, is het publiek er klaar mee. ‘Wisselluhh’ en ‘Pietertje, kom maar evekes wisselen’ hoor je steeds meer. Van wanhoop vanwege Younes is er ook schrik ingekomen bij de supporters. De kopbal van Labyad komt tegen de binnenkant van de paal. Helaas voor FC Utrecht ketst de bal via de paal weer het spel in en blijft het 1-1.

‘Sta je 1-1 tegen FC Utrecht, breng je van de Beek en niet Huntelaar. Marcel Keizer, wat een genie’. Het publiek is geïrriteerd want ze voelen dat het er niet in zit vandaag.

Zakaria Labyad scoort zijn tweede, en zorgt ervoor dat de situatie voor Ajax van kwaad tot erger wordt. Hij maakt de beslissende treffer. Een voorzet van Klaiber komt bij de tweede paal voor de voeten van Labyad. Hij kapt Donny van de Beek simpel uit en schuift de bal in de lange hoek. Het komt hard aan bij Ajax en bij de supporters. Veel fans verlaten vroegtijdig het stadion omdat ze genoeg hebben gezien. Ook in de vier minuten blessuretijd kan Ajax geen doelpunt meer maken en zo verliest de ploeg een thuiswedstrijd, iets dat ze dit seizoen pas 1 keer overkwam.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Björn Kuipers trakteert het overgebleven publiek de spelers op nog een striemend fluitconcert. Het is duidelijk beneden niveau als je verliest van FC Utrecht. De spelers van Utrecht vieren feest met de meegereisde fans uit de Domstad.

Urby Emanuelson, oud-speler van onder andere Ajax, was erg blij met de overwinning tegen zijn oude club. ‘Het was een mooie overwinning en de punten waren ook keihard nodig’ vertelt hij tegenover de collega’s van FoxSports. Ook trainer Ten Hag was blij en trots: ‘Heel goed gespeeld en uiteindelijk verdiend gewonnen. Het tactische plan werkte perfect en ik ben ook trots op mijn spelers die het hebben kunnen omzetten.’

Met deze overwinning hoopt FC Utrecht uit hun neerwaartse spiraal te komen, met maar 1 overwinning in zes wedstrijden. Utrecht klimt naar plaats acht op de ranglijst en kan weer mee gaan doen met de teams in de subtop. PEC Zwolle en AZ zijn op gelijke hoogte gekomen met Ajax en de club uit de hoofdstad moet plaats 2 met deze teams delen na deze thuisnederlaag.