UTRECHT – De feestelijke opening begon vrijdag bij de ingang van het museum, waar een jazzmuzikant de gasten met muziek onthaalde. Meer dan een jaar werkten de medewerkers van het Centraal Museum aan deze tentoonstelling over De Stijl. De tentoonstelling richt zich vooral op het leven van Rietveld tijdens De Stijl-jaren en doet haar naam ‘Leve de Stijl!’ eer aan. 

Wie na het langslopen bij de muzikant zijn jas ophangt en de zaal binnenloopt, kan direct zijn ogen uitkijken. De tentoonstellingsruimte van het Centraal Museum is ruim en met de rood, wit, blauw en gele kleuren komt De Stijl-sfeer je direct tegemoet. Kennis van De Stijl of Rietveld hoef je niet te hebben om te begrijpen waar de tentoonstelling over gaat. Met het lopen van de route kom je steeds meer te weten over het leven van Rietveld en over de kunststroming zelf. De ontwikkeling van de meubelmaker als zelfstandig architect is gemakkelijk te volgen.

Het Centraal Museum heeft een druk jaar achter de rug om deze tentoonstelling te bewerkstelligen. Dat het druk is geweest, kun je ruiken door de verfgeur die je af en toe tegemoet komt. “Drie uur voor de opening is er nog een lijstje geschilderd waarin een brief van Rietveld is ingelijst”, zo vertelt een van de curators van het museum Nadia Abdelkaui. Aan het einde gekomen van de expositie wandelt men de tuin door naar de Nicolaïkerk waar de feestelijke opening eindigt met een hapje en een drankje.

In het jaar waar De Stijl zijn honderdste verjaardag viert, was het voor het Centraal Museum van belang deze tentoonstelling te realiseren. De Stijl staat na 100 jaar bekend als een stroming waarvan Nederlandse kunstenaars wereldwijd bekend zijn geworden. Maar Gerrit Rietveld als kunstenaar is als geen ander verbonden aan de stad Utrecht. Op verschillende plekken in de stad vinden we de resultaten van zijn werkzaamheden als kunstenaar terug, denk bijvoorbeeld aan het Rietveld Schröderhuis  

De tentoonstelling over Rietvelds meesterwerken en De Stijl is nog tot en met 11 juni van dit jaar te bewonderen in het museum. Meer informatie vind je hier.