UTRECHT- In een kleine bunker uit de Tweede Wereldoorlog achter het pand van Holland Start-up vond deze week het eerste Female Ventures Utrecht event plaats. Deze organisatie focust zich op het netwerken voor vrouwen met een startende onderneming.

Terwijl de hostess wijzen op het nemen van een hapje en drankje die op een lange tafel aan het begin van de bunker staan, druipt iedereen langzaam binnen. In de bunker staan bankjes met achterin een groot scherm waarop de PowerPointpresentaties worden afgespeeld. Er zijn ongeveer 35 vrouwen op de avond afgekomen. Een van de hostess Olga van Dijk neemt het woord en heet de gasten welkom op het eerste Female ventures event in Utrecht en vertelt hoe de rest van de avond er uit gaat zien. Ze geeft het woord aan Dieuwke Hoogland een van de oprichters en zij vertelt meer over Female ventures: “Female ventures is vorig jaar opgestart door zeven vrouwen, onze ambitie is dat we graag meer vrouwen in de zakenwereld willen zien.”

Female Ventures is een groep ambitieuze vrouwen die meer vrouwen in de business willen zien. Ze doen dit door onder andere netwerkevenementen zoals vandaag te organiseren. Ze willen graag vrouwen inspireren om naar meer van dit soort evenementen te gaan. “We hopen dat we vrouwen door dit soort evenementen naar de volgende stap in hun carrière kunnen helpen”, zegt Dieuwke Hoogland. “Ook willen we generaties met elkaar verbinden, ze kunnen elkaar helpen omdat ze beide verschillende kennis en ervaring hebben.” De organisatie is speciaal voor vrouwen opgericht die naar de volgende stap in hun carrière zoeken.

Dieuwke Hoogland geeft het woord aan Bregje Riphagen de oprichter van Innofuse. Bregje is een ervaren entrepreneur en medisch engineer, ze heeft verschillende prijzen voor haar werk gewonnen. Ze vertelt over haar carrière en over de moeilijkheden die zij heeft ervaren in de ‘mannenwereld’ waar zij in zit. Alle vrouwen in de zaal luisteren aandachtig naar Bregjes verhaal. Ze vertelt onder andere over haar bedrijf Innofuse dat ze heeft opgericht, het bedrijf ontwikkelt een prototype voor baby’s dat gelijk staat aan een infuus voor volwassenen. “Er waren momenten van groot succes, maar ook momenten van teleurstelling”, vertelt ze. “Beide momenten zal je tegenkomen als startende onderneming maar ook in je latere carrière, maar daar leer je van” benadrukt ze.

Na Bregje Riphagen krijgen zussen Sanne en Juul Schoenmaker het woord. Zij hebben een aantal jaar geleden hun bedrijf Parioli26 opgericht, en zijn jonge startende ondernemers uit Utrecht. Het bedrijf focust zich op kleding op maat voor de zakenvrouw van nu. “We willen vrouwen zich weer zelfverzekerd laten voelen in de kleding die ze dragen”, zegt Sanne Schoenmaker. “Dit doen wij door de perfecte outfit te vinden en de klant te adviseren met persoonlijke aandacht”, vult Juul Schoenmaker aan. Ze vertellen over de ‘struggles’ waar ze nu mee te maken hebben. Zo willen ze hun bedrijf naar internet verplaatsen, en zijn ze nu bezig met een app waarmee de klant zichzelf kan opmeten. “Het lastigste van je bedrijf naar het internet te verplaatsen is de persoonlijke aandacht behouden via het internet”, zegt Sanne Schoenmaker.

Female ventures is nu bezig met het plan ‘mentortship’ dit wil zeggen dat ervaren zakenvrouwen startende ondernemers gaan begeleiden. De bezoekers klinken erg enthousiast over dit concept dit is te horen aan de reacties uit de zaal. De hostess geven aan snel een nieuwe bijeenkomst te willen organiseren ook hier reageren de vrouwen uit de zaal erg positief op. Volgens Dieuwke Hoogland is dit netwerk onderscheidend omdat het alleen voor vrouwen is. “Met alleen vrouwen onder elkaar krijg je het effect dat vrouwen eerlijk zijn over hun moeilijkheden en ervaringen tijdens hun loopbaan als beginnend ondernemer”, zegt Hoogland.