De grote hal van het stadskantoor zal het decor zijn van een virtual reality fietstour. Deze tour staat er niet alleen voor de plezier. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe infrastructuur en stedelijke omgeving van invloed zijn op fietservaringen.

De deelnemers maken in virtual reality een tour door verschillende stedelijke landschappen. Het fiets-experiment maakt onderdeel uit van het internationale onderzoeksproject DePICT van prof. dr. Dick Ettema en dr. Svetlana Bialkova. Naast Nederland wordt er ook onderzoek gedaan in het Verenigd koninkrijk en Brazilië. Deze 3 landen zijn gekozen omdat ze uiteenlopende fiets- en loopgewoonten hebben. Dit hangt samen met de grote verschillen in economische, sociale, politieke en culturele ontwikkelingen in deze landen. Het onderzoeksproject wordt gefinancierd door het VK economische en sociale onderzoeksraad (ESRC), de São Paulo Onderzoeks stichting (FAPESP) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Dr. Ettema en dr. Bialkova hopen er achter te komen welke factoren het meeste invloed hebben op de fietsbeleving. Daarnaast zullen ze bekijken hoe men zich duurzamer kan verplaatsen in de stad. de proefopstelling blijft tot en met 18 oktober in het stadskantoor, deelnemers kunnen een cadeaubon winnen door middel van een loting.