UTRECHT – Fietsen levert de gemeente 250 miljoen euro aan maatschappelijke voordelen op. Dit geeft het onderzoeksbureau Dexisio en Soigneur aan in het rapport Bruto Utrechts Fietsproduct (BUF). Het rapport is gepubliceerd om aan te geven dat het waard is om te investeren in de fietsinfrastructuur.

In de periode tussen 2010 en 2015 is het aantal fietskilometers flink gestegen. De afgelopen jaren groeide het aantal gefietste kilometers jaarlijks met een gemiddelde van vier procent. Deze stijging levert volgens het onderzoeksrapport BUF veel maatschappelijke voordelen op. Zoals een afname van geluid en een schonere lucht doordat mensen vaker de auto laten staan. Daarnaast bevordert het ook de gezondheid van de mensen met als gevolg dat men productiever wordt.

Deze maatschappelijke voordelen van fietsen zorgen ervoor dat de gemeente veel geld bespaart op onder andere de verbetering van de luchtkwaliteit, zorg en gemiste inkomsten door vertragingen. Daarom wil de gemeente het fietsen nog aantrekkelijker maken door middel van het actieplan ‘Utrecht fietst!’. “Ook het zorgen voor voldoende, gratis en bewaakte fietsenstallingen hoort bij het beleid om fietsen aantrekkelijker te maken.”, vertelt Matthijs Keuning, woordvoerder van de gemeente Utrecht.

Volgens Keuning verwacht de gemeente dat de komende jaren de fietsbeweging zal blijven toenemen, doordat de stad aan het groeien is. “De afgelopen jaren groeide het aantal gefietste kilometers jaarlijks met gemiddeld 4 procent en we verwachten dat die trend zich doorzet.”