Wie op Utrecht Centraal is kan het haast niet missen: de Fifa 18-ruimte tussen spoor negen en elf. Het is een klein zaaltje van ongeveer tien bij tien meter, maar daar binnen en buiten staan mensen uit heel het land om alvast te kunnen proeven van het voetbalspel dat officieel pas over zeven dagen uitkomt.

Fifa is het voetbalspel voor zowel Playstation als voor de Xbox. Het is gemaakt door EA Sports, het Amerikaanse bedrijf dat ook het ijshockeyspel NHL maakte. Het spel wordt elk jaar verbeterd en wordt dan vernoemd naar het jaartal waarin het voetbalseizoen eindigt. Dit voetbalseizoen eindigt in 2018, dus vandaar dat het spel Fifa 18 heet. De nieuwe versie komt dus pas over een week uit, maar op Utrecht Centraal is het nu al te spelen. Mensen kunnen hierdoor een duidelijk beeld schetsen van wat ze te wachten staat. Hier in Utrecht is het spel alleen te spelen op de Playstation en niet op de Xbox, dit komt omdat het evenement mede is georganiseerd door Sony, het bedrijf achter de Playstation.

'Ik weet zelf ook niet wat ik doe, maar Higuain staat steeds zo goed gepositioneerd'.


Niet alleen de normale Fifa-speler en voetbalgenieter komt langs, maar ook bekende mensen, zowel uit de voetbalwereld als uit het artiestenleven. Daarnaast is ook de volledige E-divisie aanwezig. De E-divisie is een competitie voor voetbal clubs, maar dan op Fifa in plaats van in het echt. Zo heeft elke club in de Eredivisieclub dus een e-sporter die Fifa speelt tegen andere teams. De regerend Nederlands kampioen Dani Hagebeuk van Ajax, maar ook Mitchel Denkers die afgelopen jaar als vijfde eindigde voor ADO Den Haag zijn bijvoorbeeld aanwezig. Voor de professionele Fifa-spelers is het hele spel net zo nieuw als voor de ‘gewone’ Fifa-speler. ‘Het is allemaal nog een beetje proberen, maar ik denk wel mijn ideeën te hebben voor mijn eerste opstelling’, zegt Mitchel Denkers met een blij gezicht, die zelf erg te spreken was over Higuain. ‘Ik weet zelf ook niet wat ik doe, maar Higuain staat steeds zo goed gepositioneerd.’

Carlo Hogendoorn (18 jaar) komt uit Delft. Hij heeft een dagje vrij genomen om hier in Utrecht als een van de eersten Fifa 18 te spelen. Met een trots gezicht vertelt hij aan een vriend van hem die is meegekomen hoe hij met 2-0 van ‘die gast van Ado’ heeft gewonnen. Samen gaan ze terug naar het hoekje waar de Haagse E-sporter tegen al zijn fans een Fifa wedstrijd speelt, terwijl ze uitvoerig het nieuwe spel bespreken en analyseren.

Ook Tom Heijnen is aanwezig, hij is 21 jaar en de E-sporter van Roda JC. Hij staat buiten de pop-up store even wat frisse lucht te scheppen en een hamburger te eten. Hij weet nog niet wat hij van het spel moet vinden, maar vindt het tot dusver wel wat traag. Hij heeft grote plannen voor het komende Fifa seizoen. Hij heeft van de club uit Limburg 7000 euro gekregen om te investeren in Fifa. Daar waar sommige andere spelers het moeten hebben van hun eigen geld en sponsors, krijgt de E-sporter van Roda het dus van zijn club. Daarentegen verdient hij net als de meeste E-sporters geen geld aan het werk dat hij voor de club verricht.

'Als je eenmaal weg bent ben je ook echt weg'.


In het kleine, warme, maar ook gezellige zaaltje is een deel afgesloten voor bekende mensen die ook even een potje Fifa willen spelen, zoals de zangers/rappers Ronnie Flex en Jonna Fraser. Een aantal jongens staat met een ongeduldig gezicht te wachten tot de mensen uit het gesloten deel komen zodat er handtekeningen en foto’s gemaakt kunnen worden. Buiten staan Aristote Ndunu (de E-sporter van AZ) en Bryan Hessing (de E-Sporter van Heracles) met een vrolijk en tevreden gezicht nog wat na te praten voor ze naar huis vertrekken, Bryan sluit dit gesprek af met: ‘Als je eenmaal weg bent ben je ook echt weg.’ Na deze woorden vertrekt hij naar zijn trein richting Almelo.

Binnen gaat het Fifa evenement echter gewoon door. Daar waar eigenlijk alle bekende mensen in het gesloten deel van de ruimte spelen is Mitchel van ADO Den Haag bereid om tegen iedereen die wil een potje te spelen. Als het eenmaal acht uur is en de lichten uitgaan, is hij ook nog de enige E-sporter die over is. Als ook Mitchel weggaat is de eerste dag van de Fifa experience klaar en wordt het eindelijk rustig tussen perron negen en elf.