UTRECHT- Het bevrijdingsfestival Utrecht is geen nieuwkomer op de Utrechtse festivalscene; het festival vierde zelfs haar 25-jarige jubileum. Het matige weer hield Utrechters niet tegen; het festival was weer drukbezocht, met lange rijen bij de muntverkoop en grote groepen bezoekers bij de verschillende podia.

Met maar liefst 4 podia hebben de bezoekers hun vermaak voor het uitkiezen, zo ook Anouk Hagemans (22) die het festival voor de derde keer bezoekt. ‘Het is gelukkig niet zo druk als voorgaande jaren’ merkt Anouk tevreden op terwijl ze richting de ingang van het Transwijk park loopt. ‘Een aantal jaar terug was het zo dat er dikke rijen stonden. Dit is prima te doen.’ Het valt inderdaad mee; na een snelle tassencontrole kan ze zo doorlopen.

Eenmaal aangekomen op het festival loopt de menigte opgewekt met een biertje in de hand rond, ondanks de grauwe lucht en koude wind. Groepjes bezoekers van elke leeftijdscategorie lopen vrolijk tussen de verschillende podia heen en weer, op zoek naar de muziek van hun keuze. Wie zin heeft in een dansje kan zich melden bij de bontgekleurde Desperados area, waar gedraaid wordt door DJ’s Ed Night en DJ Hugo en er enkel Desperados te verkrijgen is. De sfeer is opgewekt en vrolijk, men brengt zijn middag heupdraaiend door op de exotische muziek.

Naast de tevreden heupdraaiende bezoekers zijn er ook een aantal die wel wat veranderingen aan het festival hadden willen toevoegen. Zo ook Hessel de Groot (19) die het festival voor de eerste keer bezoekt. ‘Het valt voor mij heel eerlijk een beetje tegen. Iedereen komt hier natuurlijk naartoe, waardoor men voor een algemeen aanbod moet zorgen. Maar daardoor valt de muziek voor mij wat tegen… Er was net een rockband op het hoofdpodium. Ik ben sowieso niet zo van rock, maar ik vind het eigenlijk ook geen plaats hebben op een bevrijdingsfestival. Een fijne locatie wel, maar de muziek kan beter.’

Bij de podia waren naast grote namen zoals Kenny B en Room Eleven ook minder bekende artiesten aanwezig. Een positief ontvangen ‘nieuwkomer’ was Skip&Die op de Sena Performers Stage. Ondanks hun frequente aanwezigheid bij poppodium Ekko was het viertal nog niet erg bekend bij het algemene publiek; desondanks werd hun vrolijke eclectische mix van exotische muziek en doordringende beats erg goed ontvangen.

Het park Transwijk, dat al jaren dienst doet als locatie voor het bevrijdingsfestival, doet het ook goed bij het publiek. ‘Ik vind het fijn dat het terrein zo overzichtelijk is’ zegt Philip Vercammen (23) terwijl hij tevreden in het gras neerploft. ‘De muziek vind ik dan wel wat minder, maar het is niet zo druk dit keer. Er is genoeg ruimte om rond te lopen, je voelt je niet gedwongen op een plek te blijven staan.’

Muziek was niet de enige vorm van entertainment. Ook de bezoekers die zin hadden in wat serieuzere kost konden terecht op het festival. Bij het Vrijheidspodium kwamen acts langs zoals een poetry circle en de uitreiking van de tolerantieprijs, een award die al sinds 1995 wordt uitgereikt door de organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht aan initiatieven die verdraagzaamheid, respect en begrip in de Utrechtse samenleving proberen te bevorderen. De winnaar van dit jaar was het STUT Theater voor hun werk aan de verbinding tussen verschillende bevolkingsgroepen in Utrecht.