Beneden in het pand aan de Steenweg kan er gewinkeld worden en boven kunnen de gasten slapen. De winkel Fred. Utrecht en hotel Cozy Pillow zijn onderdeel van elkaar en zorgen samen voor een bijzondere combinatie. Fred. Utrecht opende op 1 maart de deuren en sinds 18 april is ook het hotel geopend. Wij spraken hierover met eigenaresse Frederiek Waninge.

De winkel
Fotografie door Myrthe Slootjes

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een hotel en winkel te combineren?
“Het concept is ontstaan door invulling te kunnen geven aan leegstand boven winkels. Hierdoor kan je door beide exploitaties te openen financiële optimalisatie behalen. Fashion meets hotel en hotels meets fashion.
Door middel van crowdfunding, informal investors en eigen vermogen hebben we dit werkelijkheid kunnen maken. Crowdfunding is echt een nieuwe vorm van financiering. Het is een goede manier om mooie concepten vorm te geven.”

Waarom is er gekozen voor dit pand aan de Steenweg?
“Eind 2017 kwam dit pand op ons pad. Dit is de voorloper van het stadhuis, het is het voormalig schoonhuis. Het is een gebouw met historie in één van de oudste straten die Utrecht rijk is. Het pand wisselde hiervoor constant qua invulling van huurders. De pandeigenaar moest er dan ook veel aan doen. Mijn vriend en ik zagen de schoonheid, maar we zagen ook dat er een hoop aan gedaan moest worden. Toch leende de ruimte zich er echt voor zoals wij de invulling voor ogen hadden. Het hotel heeft nog een aparte deur, dus zijn er twee aparte opgangen. Maar in de gevel is het één verhaal.”

Een deel van het uitgebreide assortiment
Fotografie door Myrthe Slootjes

Wat maakt Fred. Utrecht en Cozy Pillow uniek? 
“Fred. Utrecht is uniek omdat we een grote merkenmix hebben. We bedienen in de winkel zowel de moeder als de dochter en de vriendin. De dames zijn vrij om lekker hun eigen gang te gaan, maar we zijn er ook voor ze als ze helemaal aangekleed willen worden of persoonlijk advies willen. Tijdens het shoppen word je bediend met een lekkere cappuccino, een glas water of iets fris: het persoonlijke staat bij ons erg centraal.
Het is een mooi pand om een hotel en winkel te combineren. Dat is meteen het unieke van het hotel. Het team dat beneden in de winkel staat is gelijk het aanspreekpunt voor het hotel. Fred. Utrecht is eigenlijk de conciërge voor Cozy Pillow.”

Hoe ziet het hotel eruit?
“We hebben een écht Utrechts boutique hotel. Iedere etage staat eigenlijk voor een ander stukje Utrecht. Op de eerste etage staan de Utrechtse steegjes centraal, op de tweede etage de grachten en zo waan je je op de derde etage op de Domtoren. We hebben hierbij aandacht gehad voor mooie kleurstellingen.
De check-ins van het hotel vinden aan de bar achterin de winkel plaats. Wanneer de gasten in willen checken buiten de openingstijden van de winkel, is dit uiteraard mogelijk. We zijn echt vierentwintig uur per dag aanwezig en bereikbaar.”

Komen er al veel boekingen binnen?
“Ons boekingssysteem staat op dit moment nog niet open. We zijn dus nog niet te vinden op websites zoals bijvoorbeeld Booking.com. Hier willen we in de toekomst uiteraard wel op komen te staan, maar we zijn nu bezig met de laatste puntjes op de i zetten. De verwachting is dat ons boekingssysteem komende maand opengaat.”

Frederiek en haar vriend Tim kijken uit naar de tijd die komen gaat. Ze hopen dat Fred. Utrecht een winkel gaat worden waar je als vrouw standaard even langs gaat als je opzoek bent naar een nieuwe outfit. “Met Fred. Utrecht en het Cozy Pillow hotel willen we niet alleen toeristen, maar ook onze stadsgenoten bereiken!”