UTRECHT – Thuisstadion van FC Utrecht, Galgenwaard begint het voetbalseizoen met een groen, zonnig tintje. Zo hebben zij op het dak van het stadion honderden zonnepanelen geïnstalleerd en zo is Galgenwaard het zoveelste bedrijf stadion die gebruik maakt van zonnepanelen.

Het stadion van Hockeyclub Kampong bracht vorig jaar al zonnepanelen aan. Nu is FC Utrecht aan de beurt. Kasper Dusaar van EN Vastgoed is verantwoordelijk voor zonnepanelen op het FC Utrecht stadion. “Niet alleen het stadion heeft hier baat bij maar ook Utrecht zelf”, aldus Dusaar.

Jullie gebruiken de naam “ smart connected stadium’’ , wat houdt deze benaming in? 

Deze naam heeft betrekking op de aangebrachte glasvezel en wifi structuur. Nu dient het systeem nog louter voor wifi beschikbaarheid van bezoekers, in de toekomst wordt het ook gebruikt om “smart” toepassingen te testen en daadwerkelijk te implementeren. Hierbij moet je denken aan allerlei milieukundige zaken als geluidsniveaus, luchtkwaliteit, efficiënter routen van klanten naar uitgangen of verkooppunten.

 Hoeveel zonnepanelen hebben jullie geïnstalleerd?
Er zijn 3.400 panelen geïnstalleerd van LG, die vervolgens zijn aangesloten op Huawei omvormers. Op enkele plekken hebben we ook optimizers geïnstalleerd die de schaduwwerkingen “compenseren”.  (als er veel schaduw op de panelen vallen)

Waarom hebben jullie gekozen voor zonnepanelen en niet bijvoorbeeld windturbines 
Omdat zonnepanelen eenvoudig waren aan te brengen. Windturbines zijn bouwwerken waarvoor bouwvergunning nodig is.

Doen jullie dit uit economische of ecologische redenen? 
Ons vertrekpunt is vanuit milieukundig/ecologisch oogpunt. Het stadion verbruikt energie en zou meer energie gaan verbruiken door het installeren van het wifi netwerk. Omdat wij het verbruik en de productie groener wilden, hebben wij gekozen voor zonnepanelen. Ook onze financiers (Rabobank en Propertize) hadden een wens om te vergroenen. Uiteindelijk blijkt ook dat door het aantal en de ligging op de daken, het systeem een niet al te lange terugverdientijd heeft. De investering is daardoor ook economisch interessant.

Hoeveel zullen de zonnepanelen per jaar opwekken?
Dat is onder meer afhankelijk van het aantal zonuren, maar de opbrengst ligt tussen de 800.000 en 1.100.000 Watt

Draaien jullie nu neutraal of zelfs in de plus?
We draaien in de plus, er zijn momenten dat er wordt teruggeveerd maar we zoeken nog verbruikers rond het stadion die wij ook kunnen aansluiten.

Hoeveel scheelt dit per jaar in de kosten?
 Dat is niet zo te zeggen omdat het er allerlei parameters een rol spelen die onder meer afhankelijk zijn van het aantal zonuren. Dus dat weten we pas als de zonnepanelen er een tijd liggen.

Heeft het plaatsen van zoveel zonnepanelen ook een impact op de omgeving van het stadion?
Nee, ze liggen nagenoeg plat op de daken, het enige wat de omgeving natuurlijk zal merken zijn de 500 huishoudens die wij kunnen voorzien van stroom.

Jullie stadion heeft nu ook gratis wifi, Waarom is hier voor gekozen?
Dat hoort een beetje bij de huidige tijd en onze wijze van stadion exploitatie.  Zo kunnen wij de supporters allerlei dingen bieden die eerder niet mogelijk waren.

Wat zijn de volgende toekomst plannen voor het stadion?
Het gebied is altijd in ontwikkeling en wat de toekomst brengt is nu nog niet geheel duidelijk. In ieder geval wordt met verschillende partijen, waaronder de gemeente Utrecht, constructief aan allerlei plannen gewerkt,