UTRECHT – Wie vanavond bij de voormalige gevangenis aan de wolvenplein arriveert, wordt door Thijs Bakx, directeur Bakx & Meijer, persoonlijk door de wandelgangen naar het restaurant begeleid. De gasten lopen van de grijze en kille wandelgangen, zo de ongedwongen en relaxte sfeer van het restaurant in.

Voor de mensen die snel een reservering wisten te maken voor de eerste openingsdagen, zijn de deuren van restaurant De LiK vanavond geopend. Naast eten, mogen de gasten ook op eigen houtje en blik werpen in de cellen. De eerste van de 48 reserveringen staat om zes uur vanavond ingepland. In Cellengang B staan de tafels links en rechts opgesteld in twee lange rijen. De blauwe en witte stoelen, kaarsjes en de paarse sfeerverlichting voegen gezelligheid toe aan de nieuwe invulling van de ruimte. Charlotte Verzijl, sales Bakx & Meijer, is vanavond gastvrouw. “Normaal doe ik dit niet, maar dit is toch wel iets speciaals waar ik bij wilde zijn”. Met haar vriendelijke lach en blonde haren is zij een fijne binnenkomer voor de enthousiaste gasten. “Als alles misgaat, wordt het water en brood”, lacht Charlotte.

Alle gasten worden voorzien van een vijf-gangen menu dat is samengesteld door Sebastiaan Schiltmeijer. “We willen dat de kwaliteit van het restaurant te proeven is, waarbij we niet moeilijk, maar makkelijk doen”, vertelt de kok. “We maken gebruik van producten uit het seizoen en daarmee verandert het menu ook met de maanden.” Met de gasten die vegetarisch zijn of die een allergie hebben, wordt ook rekening gehouden. Sebastiaan wijst naar een schema op de muur. “Zoals je ziet valt dat vanavond wel mee, mensen konden dit bij hun reservering namelijk meteen doorgeven”.

Zalm, komkommer, saffraan, tomaat en Amsterdamse ui. Het is de eerste gang die de toon zet voor de rest van de avond. De bediening moet een flinke afstand afleggen van de keuken naar de tafels achteraan in Cellengang B, maar dat lijkt geen probleem te zijn. Het drietal weet goed door te stappen. Vanaf de cellengangen op de eerste verdieping, wordt er door nieuwsgierige deelnemers aan de rondleiding in de oude gevangenis even naar beneden gekeken. Voor hen is het restaurant een opvallende verassing tijdens de tour en de setting wordt dan ook door velen even gefotografeerd.

Het publiek varieert van stelletjes tot groepen. Er wordt gepraat, gedronken en gelachen. Dit alles geeft de voorheen grimmige ruimte iets unieks. De ongewone combinatie luxe diner versus gevangenis blijkt namelijk helemaal te kloppen. Gasten Eline Timmermans en Jeffrey van der Theems staan buiten in Luchtplaats Zuid even een sigaretje te roken als ze vertellen hoe zij de avond vinden. “We waren er gelukkig snel bij met de reservering”, vertelt Jeffrey. Eline knikt instemmend. “De gastvrouw zorgde direct voor een prettig ontvangst en ook het eten bevalt goed.” Verderop in de luchtplaats staan drie jongemannen die dit kunnen beamen. Zij hebben een leuke aanrader voor de toekomstige gasten van De LiK: “Zorg ervoor dat je een beetje verdwaalt. De locatie is te leuk om alleen op je stoel te blijven zitten en wat te happen!”