Uit cijfers van de Nederlandsche Vereniging voor Makelaars blijkt dat de krapte op de woningmarkt aan het afnemen is. Volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma stijgen de prijzen van woningen nog altijd, alleen minder hard dan voorgaande jaren en de prijs per vierkante meter neemt ook af.

Utrecht
De cijfers van het NVM zijn een landelijk gemiddelde. Echter, zijn de verschillen tussen de verschillende regio’s nog altijd aanzienlijk groot. In Utrecht stegen de huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2019 met 8,3% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2018. Daarmee scoort Utrecht net boven het landelijk gemiddelde van 8,1%. Opvallend is het grote verschil met de kleinere gemeentes in de provincie Utrecht, in gemeentes zoals Bunnik en Zeist stegen de huizenprijzen maar met 3,3%.

Het aantal verkochte woning is dit kwartaal licht gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De NVM spreekt van een kleine daling en ziet op de langere termijn dat de huizemarkt aan het stabiliseren is.

 

Nieuwbouw
Het aantal nieuwbouwwoningen dat verkocht wordt is voor het vijfde kwartaal op rij gedaald. Dat komt volgens Ger Jaarsma omdat, door een opstapeling van factoren, de nieuwbouwwoningen te duur zijn voor mensen. De gemiddelde huisprijs voor nieuwbouwwoningen ligt in de provincie Utrecht boven de vier ton. Dit is ruim boven het landelijk gemiddelde van 369 duizend euro.