De Utrechtse gemeente heeft meer geld vrij gemaakt voor de aanpak tegen armoede. Afgelopen week heeft Nibud een Minima Effectrapportage uitgebracht om een beter inzicht te krijgen over hoe inwoners in Utrecht rondkomen. Op basis van dit rapport en gesprekken met de gemeente is er besloten meer geld vrij te maken voor groepen die dit het meeste nodig hebben.

Het Rapport des betreft vooral inwoners met een zorgvraag, koppels met oudere kinderen, die kinderen zelf en alleenstaande met of zonder kinderen. Ook word er geld vrij gemaakt voor de U-pas waarmee je voor minder geld culturele en sport gerelateerde activiteiten kan doen. Er was een enorme stijging naar de vraag van de pas waar je alleen in aanmerking voor komt als je een laag inkomen hebt. Zo kunnen kinderen van 12 t/m 18 jaar met een U-pas nu eenmalig een laptop aanschaffen en word de inkomstentoeslag voor alleenstaande verhoogd. 

Ook vraagt Nibud aan de gemeente om meer aandacht te geven aan koppels met oudere kinderen en een laag inkomen. Deze groep wordt volgens het rapport het hardst getroffen. Niet alleen de gemeente moet hier werk van maken, maar ook het rijk wordt erop aangesproken. 

Wat ook duidelijk wordt in het Minima Effectrapportage van Nibud is dat de inkomensondersteuning van Utrecht een positief effect heeft op de bestedingsruimte van de inwoners. Zonder het armoedebeleid zouden er grotere tekorten zijn ontstaan.