De Gemeente Utrecht wil alle schoolgebouwen aardgasvrij maken. Samen met de schoolbesturen SPO Utrecht, KSU en PCOU Willibrord is ze vorige maand een onderzoek gestart naar een duurzaam alternatief.

Daarmee lijkt de gemeente Utrecht  de tienduizend scholieren die zich afgelopen donderdag op het Malieveld uitspraken voor een ambitieuzer klimaatbeleid serieus te nemen. Met teksten als ‘Er is geen planeet B’ en ‘Je bent een rund als je met het klimaat stunt’, lieten de demonstranten er immers geen misverstanden over bestaan: het is tijd voor actie. Volgens hen doet de politiek op dit moment te weinig. Of zoals de achttienjarige Hida uit Almere het verwoord:  ‘Rutte heeft er geen ene cent voor over’. Maar in Utrecht zijn de door de klimaatspijbellaars verlaten schoolgebouwen nu dus onderdeel van het duurzaamheidbeleid.

Volgens de vijftienjarige jarige Lieke is dat hard nodig. Zij kwam op veganistische schoenen, met een vegetarische lunch en per trein naar Den-Haag.  ‘Mijn school zou iets kunnen leren van die duurzame leefstijl,’ zo zegt ze, ‘in de klaslokalen is er namelijk geen dubbelglas en daarom wordt er in de winter flink gestookt.’

Ook schoolbestuur SPO-Utrecht onderstreept het belang van een duurzame school: ‘Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van overheid, maar óók van schoolbesturen, om te zorgen dat scholen op verantwoorde wijze van het gas worden afgekoppeld en daarna op efficiënte en effectieve wijze kunnen voorzien in hun energiebehoeften. Scholen kunnen daarbij, als instituten in de wijken, een voorbeeldfunctie vervullen’, zo zegt bestuurder Eric van Dorp.

De resultaten van het onderzoek worden deze zomer verwacht.