Wethouder Maarten van Ooijen liet donderdag in het vragenuurtje van de gemeente weten dat er bij de kwart marathon van 12 mei meer fouten zijn gemaakt dan alleen het parcours. Niet alleen de deelnemers zijn de verkeerde kant op gestuurd, de gemeente is ook niet voldoende ingelicht toen het fout ging.

Op zondag 12 mei vond het evenement plaats. Zo’n 1800 deelnemers van de kwart marathon zijn tijdens de race de verkeerde kant opgestuurd. De lopers belandden op het parcours van de halve marathon. Naar aanleiding hiervan stelden de fracties van D66 en Student & Starter afgelopen donderdag vragen aan wethouder van Ooijen over de fouten die zijn gemaakt tijdens de marathon en hoe de gemeente betrokken is bij de organisatie van het evenement.

De wethouder laat weten teleurgesteld te zijn in de afloop van de kwart marathon. “Door samenloop van omstandigheden en ondanks het inzetten van professioneel ingehuurde partijen, zijn er situaties ontstaan waardoor de lopers op een verkeerd parcours terecht zijn gekomen”, zegt Van Ooijen. Van de 1800 deelnemers aan de kwart marathon zijn uiteindelijk 140 deelnemers niet gefinisht. Golazo Sports, de organisator van het evenement, is hiervoor eindverantwoordelijk. De organisatie is bezig met een uitgebreide evaluatie met alle betrokken partijen om dit in de toekomst te kunnen voorkomen. ‘Ik heb er bij hun op aangedrongen dat deze situatie in de toekomst niet herhaald wordt. Ze houden mij op de hoogte van de vorderingen in hun onderzoek’, aldus van Ooijen.

Golazo Sports heeft op het moment zelf extra medisch personeel en bussen ingezet om de deelnemers van de kwart marathon eerder terug te halen naar het juiste parcours en de finish.
De gemeente is niet door Golazo ingelicht toen ze al op de hoogte waren dat het fout ging en heeft dus geen rol gespeeld in de pogingen om de situatie weer beheersbaar te krijgen. Ook lieten Utrechters via sociale media weten dat het moeilijk was om op de site van de organisatie terug te vinden hoe het openbaar vervoer geregeld werd. De wethouder laat weten dat organisator Golazo Sports naar meer verbeterpunten moet kijken. “Ik heb tegen de organisatie gezegd dat er meer leerpunten zijn dan alleen het parcours, en daar is de organisatie ook mee bezig”, aldus van Ooijen. Op basis van de evaluatie gaat de gemeente in juni in gesprek met de organisatie.

De hardlopers die dit jaar hebben meegedaan aan de kwart marathon, ontvangen een gratis startbewijs voor de kwart marathon in 2020. Een financiële vergoeding zit er voor de deelnemers niet in. Ook worden de officiële uitslagen van de wedstrijd niet gepubliceerd, omdat ze ongeldig zijn verklaard.
Of Golazo Sports de Utrecht marathon volgend jaar opnieuw zal organiseren staat volgens van Ooijen niet vast, maar ligt wel in de lijn der verwachting.