De gemeente Utrecht heeft samen met de politie de actie Gestolen Fiets in het leven geroepen om in de laatste twee maanden van het jaar zoveel mogelijk gestolen fietsen op te sporen en terug te brengen bij de rechtmatige eigenaar. Met deze actie geven politie en gemeente aan dat het kopen van gestolen fietsen niet loont.

De gemeente wil het aantal gestolen fietsen terugdringen door het toepassen van verschillende manieren. Zo stimuleert zij de Utrechtse burgers om bij het kopen van een fiets het framenummer van de fiets in te voeren op www.stopheling.nl. De site geeft dan meteen aan of de fiets als gestolen staat geregistreerd. Daarnaast zijn er dagen dat de lokale handhaving zelf op pad gaat om gestolen fietsen op te sporen. Als er een gestolen fiets wordt gevonden, wordt deze fiets voorzien van een politieslot en een bordje met de tekst ‘Dit is een gestolen fiets’. De oorspronkelijke eigenaar wordt op de hoogte gesteld van de vondst, zodat hij of zij de gestolen tweewieler zo snel mogelijk kan ophalen.

‘We willen mensen met deze actie bewust maken dat als je een fiets aangeboden krijgt voor bijvoorbeeld 50 euro en die is in hartstikke goede staat, je kunt aanvoelen dat het geen eerlijke prijs is. Komt de politie hierachter, dan kan je een geldboete of zelfs een strafblad krijgen en ben je schuldig aan heling’, aldus Emine Osanmaz, perswoordvoerder. Door deze hoge straf hoopt de gemeente dat er minder gestolen fietsen gekocht worden, wat ertoe lijdt dat het voor de dieven minder aantrekkelijk wordt om een fiets te stelen.

De actie Gestolen Fiets is nu in volle gang en loopt door tot eind december.

Inidien uw fiets gestolen is, kunt u de compilatie van teruggevonden fietsen op het Instagramaccount @HandhavingUtrecht bekijken. Dit overzicht is ook te zien door op Instagram te zoeken naar #gestolenfiets030.