De Gemeente Utrecht wil definitief een einde maken aan de forse prijsstijging op de woningmarkt en hiervoor nieuwe regels opstellen laten zij weten aan RTL Z. Dit komt door de krapte op de woningmarkt in Utrecht, hierdoor worden huurwoningen in de vrije sector steeds duurder.

De Gemeente Utrecht wil nieuwe regels opstellen voor woningen die tussen de 710 en 950 euro per maand kosten. Dit willen ze doen door de huurprijs te koppelen aan een minimale woonoppervlakte. Wel maakt de Gemeente Utrecht een uitzondering voor de binnenstad en het gebied daaromheen, daar zouden de woningen van 710 euro niet kleiner mogen zijn dan 40 vierkante meter. Hiermee wil Gemeente Utrecht voorkomen dat projectontwikkelaars hoge huurprijzen vragen voor kleine huurhuizen of studio’s. Het plan is er, nu moet de gemeenteraad het voorstel nog goedkeuren.

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen in Utrecht met meer dan 21% per vierkante meter gestegen. Zo betaal je nu voor een woning van 30 vierkante meter 700 euro huur per maand. In de binnenstad van Utrecht zijn de huurprijzen per vierkante meter nog duurder vergeleken met huurhuizen daarbuiten. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoed Management Nederland (VGM NL).