Gemeente Utrecht voert vrijdag 17 november actie tegen fietsendiefstal op het Vredenburgplein. Het aantal aangiftes blijft stijgen en studenten zijn rondom heling een groot probleem.

Het aantal aangiftes van fietsendiefstal in de gemeente Utrecht is vergeleken met 2016 met een kleine 1,3 procent gestegen. Volgens cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is Utrecht na Delft met 60,8 aangiftes per 10.000 inwoners, de stad met het grootste aantal gemelde gestolen fietsen van Nederland.

Het kopen en verkopen van een gestolen fiets is een strafbaar feit. Vooral onder studenten en tijdens het uitgaan komt heling geregeld voor. ‘We proberen als gemeente de Stopheling app te promoten’ zegt Lukas van den Boom, medewerker Veiligheid Oost/Noordoost van de gemeente Utrecht. ‘Hier kan men eigen waardevolle apparatuur met serienummer vastleggen. Daarnaast is het mogelijk via de app te checken of een product gestolen is.

Sinds kort houdt de gemeente in diverse wijken zogenoemde ‘graveeracties’. Ze geven mensen de gelegenheid om gratis hun fiets te laten graveren met een uniek nummer. De fiets wordt dan direct geregistreerd.

De gemeente nodigt iedereen uit vrijdag 17 november van 13.00 uur tot 17.00 uur naar Vredenburgplein te komen voor informatie over preventie tegen fietsendiefstal. Daarnaast zullen andere veiligheidsonderwerpen als huisinbraak, overlast en zakkenrollerij ook aan bod komen.

‘Om te beginnen moet je je fiets altijd goed op slot doen. Daarnaast stimuleren wij als gemeente mensen gebruik te maken van de diverse bewaakte fietsenstallingen in Utrecht. Op die manier verklein je de kans dat je fiets gestolen wordt. We adviseren mensen áltijd aangifte bij de politie te doen. Dit vergroot de kans dat de fiets kan worden teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar en de dief of heler wordt opgespoord. Helemaal als de fiets is gegraveerd met een uniek nummer’ aldus Margriet Straathof, medewerker Veiligheid Binnenstad van de gemeente Utrecht.